Annons
Nöje

Förotsungar 2 stoppas?

Vad händer egentligen med uppföljaren till succéfilmen Förortsungar?
Sonet Film uppges ha lagt projektet på is efter missnöje med manuset.
– Det stämmer inte, säger manusförfattaren Hans Renhäll.
Nöje • Publicerad 7 februari 2008

Förra året blev musikalen Förortsungar, med Gustaf Skarsgård och Jennifer Brown i rollistan, en av Sveriges mest uppmärksammade filmer och vann fem Guldbaggar.

Som receptet brukar lyda i branschen måste givetvis en sådan braksuccé få en uppföljare. Arbetet med Förortsungar 2 har dock stött på patrull. Enligt uppgifter i media har huvudproducenten Sonet Film blivit missnöjt med manuset och lagt hela projekt på is.

Annons

–?Det stämmer inte riktigt. Vad som händer är att jag har skrivit en version som inte hunnit läsas än, säger ex-boråsaren Hans Renhäll som numera huserar i Lund.

Tillsammans med Ylva Gustavsson skrev Hans Renhäll manuset till den första filmen. Ylva Gustavsson svarade även för regin i samarbete med Catti Edfeldt.

Peter Possne, VD för Sonet Film, har deklarerat att han inte känt att ni ”var i mål” med manuset?

– Han har bara hunnit titta på en tidig version, som vi inte heller var nöjda med.

Hans Renhäll förklarar att Förortsungar 2 är avsedd att bli en utveckling från den första filmen. Karaktärerna Johan (Gustaf Skarsgård) och Amina (Beylula Kidane Adgoy) står inte längre i centrum. Istället är det nya barn som handlingen är tänkt att kretsa kring.

– Ska man göra en uppföljare kan man antingen bestämma sig för att göra samma sorts film en gång till. Eller en mognare variant. Ylva Gustavsson, Catti Edfeldt och jag bestämde oss ganska tidigt för det senare alternativet, säger Hans Renhäll.

Var i processen befinner ni er nu?

– Det vi ska jobba på är att göra manuset mera lättläst och fokusera på att göra handlingen tydligare. Sen får man leva i förhoppningen att det man gör tas emot på ett rättvist sätt.

Förortsungar har inte bara belönats med ett storslam av Guldbaggar. Filmen har även gjort ett veritabelt triumftåg utomlands. Det har regnat priser över Förortsungar på festivaler i Norge, Holland, Italien...

– Ylva och Catti brukar ringa mig och berätta att nu har filmen fått pris igen. Det känns jättekul. Det är alltid roligt när filmen lever vidare.

Annons

Med alla dessa framgångar borde väl tvåan var som i en ask, kan man tycka. Men så enkelt fungerar det inte, menar Hans Renhäll.

– Man måste hela tiden prestera och ha som mål att bli bättre. Den nya filmen ska bli starkare och roligare. Den ska behålla samma känsla som i ettan, men sen måste vi spinna vidare.

Christian Dahlgren
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons