Annons
Nöje

BT:s recensent gillar årets jul- kalender: "Roligt och modernt"

På Julstjärnan är det jul året runt. Där bor Supersnälla Silversara och Stålhenrik som nu har blivit pensionärer.
Nöje • Publicerad 30 november 2009
I serien berättar Stålhenrik om sina och Supersnälla Silversaras hjältedåd för barnbarnen Nova och Vega. Fram växer en berättelse om kampen mot superskurken Gjerta.Två välkända programledare, Henrik Ståhl och Sara Edwardsson ? nu i julkalendern.
I serien berättar Stålhenrik om sina och Supersnälla Silversaras hjältedåd för barnbarnen Nova och Vega. Fram växer en berättelse om kampen mot superskurken Gjerta.Två välkända programledare, Henrik Ståhl och Sara Edwardsson ? nu i julkalendern.Foto: Johan Paulin/SVT

När årets julkalender börjar har de precis hunnit avsluta Hjältedådsboken, som handlar om deras äventyr som superhjältar.

Ängsliga Stålhenrik är beredd att sätta punkt där, men Supersnälla Silversara vill hinna med ett litet äventyr till. När barnbarnen Nova och Vega kommer på besök får de möjlighet att återuppleva sitt största äventyr, och kanske hinna med ett till.

Annons

När de börjar läsa för barnbarnen om deras hjältedåd på jorden tecknas en ganska mörk historia fram.

Elaka Gjerta blir chef för Barnverket, trots att hon avskyr barnskratt. Snabbt skrider hon till verket och inleder sin ondskefulla plan som går ut på att bekämpa allt som barn tycker är roligt.

Som till exempel: sommarlov, glass och husdjur.

Till sin hjälp har hon ett helt stjärnlag med både lyckade och mindre lyckade superskurkar.

Den roligaste av dem alla är Ture Tvestjärt som lider av svår bacillfobi och desinficerar allt med sin sprayflaska stup i kvarten.

Det är han som får i uppdrag att stjäla barnens husjur, vilket inte går särskilt väl ihop med hans stora rädsla för smuts.

Detta leder till många obekväma situationer - och framför allt – många skratt.

Trots att det här är en klassisk saga om kampen mellan ont och gott finns det en stor skillnad.

En viktig sådan.

Den ligger i nyanserna.

Annons

Här har både superhjältarna och superskurkarna stora brister.

Supersnälla Silversara har en samlarmani som inte är av denna värld och knycker både käppar, löständer och hörapparater.

Stålhenrik är klumpig och rädd för precis allting. Tuve Tvestjärt blir yr av baciller och Trillingarna Tinnitus tål inte musik. Dessa små egenskaper ger oss riktigt intressanta karaktärer. Kanske för att de är mänskliga, precis som vi.

Årets julkalender är en färgsprakande och modern julsaga för både stora och små.

Den innehåller mycket humor, en hel del sångnummer och framför allt en mycket spännande skurkhistoria.

Superhjältejul lyckas dessutom otroligt väl med att kittla fantasin med så kallade cliffhangers i slutet av varje avsnitt.

Man blir väldigt nyfiken på hur det ska gå sen.

Och om vi har tur slutar det precis som Hjältedådsboken.

Slutet gott, allting gott.

Precis i tid till julafton.

BT har sett de fyra första avsnitten av årets julkalender.

Betyg ****

Vedrana Sivac
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons