Annons

Starka viljor vill värna Väla

Sälj skogen, betala av skulder, starta om Väla med pengar som blir över som grundplåt. Det är receptet för att bevara Väla i jägarhänder som en aktionsgrupp presenterar.
Näringsliv • Publicerad 10 november 2009
Vill Välas väl. Gunnar Öhlund, Åke Arvidsson, Göte Isaksson och Alf Johansson vill att jägarna behåller jaktvårdsgården och utvecklar verksamheten. På tisdag kan avgörande komma.
Vill Välas väl. Gunnar Öhlund, Åke Arvidsson, Göte Isaksson och Alf Johansson vill att jägarna behåller jaktvårdsgården och utvecklar verksamheten. På tisdag kan avgörande komma.Foto: Ingemar Brink

På tisdagen presenterade Gunnar Öhlund, Hökerum, Åke Arvidsson, Mollaryd, Göte Isaksson Fristad och Alf "Alf i Väla" Johanson, Herrljunga ett förslag hur de vill att jaktvårdsgården Väla ska fungera i framtiden. Gruppen stammar ur ett jägarmöte i Tämta på sensommaren, där dessa utsågs att försöka påverka de som beslutar om Väla så att jaktvårdsgården fortsätter att var jägarnas.

– Vi jägare måste lita till oss själva och utveckla Väla. Vi ser goda möjligheter att få en livlig verksamhet på Väla som också ger en fungerande ekonomi. Bland annat ser vi möjligheter att samverka med andra, som LRF, hundklubbar, skytteklubbar, stiftelsen för Fänneslunda säteri och studieförbunden. Vi vet också personer som kan se till att som anställda av jägarorganisationen få fart på Väla, säger Åke Arvidsson.

Annons

Gruppen ser det som viktigt att jägarna i Södra Älvsborg har en mötesplats för att arbeta med jaktfrågor. Verkstaden för trofeer och viltvårdsutrustning är unik för landet och bör bevaras.

– Peter Tagesson, LRF-ordförande i Sjuhärad, driver själv ett konferensställe. Han ser goda möjligheter för Väla som ett väl anlitat ställe. Han ser också möjligheter för LRF att använda gården, säger Arvidsson.

Gruppen upplever att ledningen i länsförbundet inte vill lyssna på deras idéer. De riktar också hård kritik mot ordföranden Ingvar Gabrielsson för hans sätt att sköta frågan om Väla.

– Stiftelsens styrelse har misskött det hela, säger de.

Gabrielsson är ordförande i stiftelsen som ansvarar för Väla. Han är också ordförande i Jägareförbundet Södra Älvsborg.

Med sitt förslag hoppas gruppen kunna påverka besluten vid det möte som ska hållas 17 november, där Välas framtid ska dryftas av förtroendevalda.

– Till mötet 17 november har kallats stiftelsens och länsförbundet styrelser samt två representanter för varje jaktvårdskrets. Vid mötet kommer vi att presentera en tilltänkt köpare. Om de förtroendevalda går på linjen att sälja jaktvårdsgården enligt tidigare förslag kommer stiftelsen styrelse att senare fatta det formella beslutet. Skulle de förtroendevalda ha annan mening får vi gå vidare på annat sätt, säger Ingvar Gabrielsson.

Han poängterar att han och styrelserna tidigare lyssnat på Tämtagruppens idéer men understryker också att de som ingår i gruppen inte är förtroendevalda.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons