Annons

Orderrusch för Camfil

Camfil Farr i Viared rensar luften världen över med sådan framgång att orderböckerna är fyllda även i denna tid. Order på 100 miljoner har kommit in senaste månaden.
Näringsliv • Publicerad 14 december 2008
100 miljoner i nya order senaste måanden. Inte undra på att vd Peter Sandberg och försälningschefen Jan-Peter Nilsson ser nöjda ut.Foto: Ingemar Brink

– 2008 är ett rekordår och det ser riktigt bra ut även för 2009, säger Peter Sandberg, vd för Camfil Farr Power Systems AB i Borås.

I fabriken är det full aktivitet. Det laserskärs och svetsas. Stora delkomponenter svävar fram under traverskran...

Annons

I Viared tillverkar det svenska världsföretaget Camfil Farr luftintagsfilter och angränsande utrustning för gasturbiner. En gasturbins sug efter luft är väldig och filtren byggs stora som hus.

– Ju renare luft, desto bättre verkningsgrad och längre serviceintervaller för gasturbinen, förklarar Peter Sandberg filtrens betydelse.

Gasturbiner används bland annat i kraft- och oljeindustrin, på land och till havs, för att generera el. En stor ny och nära gasturbinanläggning är det kraftverk som Göteborg Energi byggt vid Göteborgs hamn och som med gas som bränsle förser Göteborg med el och fjärrvärme.

Stora oljeplattformar försörjer sig själva med el med hjälp av gasturbiner.

– Här sitter våra anläggningar, säger Peter Sandberg och visar på karaktäristiska stora lådor på en bild av en oljerigg.

Till havs är saltet ett gissel. I ökeninstallationer är sand problem. I tropikerna fukt och värme, i Sibirien kyla kring minus 50...

– Vi måste anpassa våra anläggningar efter den miljö där de ska verka.

Camfil Farr i Viared arbetar nära samman med sina kunder, gasturbinleverantörerna. Siemens, General Electric och Rolls Royce är stor namn i branschen.

– Vi säljer inte direkt till slutkunden, men vi är ofta med och bistår i säljdiskussionerna med vårt speciella kunnande, säger Jan-Peter Nilsson, försäljningsansvarig.

Fabriken i Viared är numera vad som kallas helt vit. Det innebär att endast rostfritt stål och aluminium används här. Ingen smitta från korrossionsfrämjande svartjärn, kolstål.

Annons

Camfils fabrik i Viared har sina rötter i det som en gång var Industrifilter, med fabrik i Lundaskog.

– En gren från Industrifilter har fortsatt som Camfil. Vi började med 32 medarbetare och dryga 30 miljoner i omsättning. Nu är vi över 80 som omsätter 300 miljoner, säger Peter Sandberg, som själv varit med på resan. Viared är centrum för koncernens verksamhet inom kraftproduktion eller Power Systems som divisionen kallas.

– I rådande konjunktur känns det extra bra att vi fortsätter att sälja bra och har skapat oss en utmärkt läge inför 2009, säger Peter Sandberg.

Camfil Farr

Camfil startades 1963 av Gösta Larsson. Namnet kommer från amerikanska Cambridge och filter. Farr är namnet på ett amerikanska bolag som införlivats. Men det är svenska Trosa som är företagets huvudort, även om huvudkontoret på senare flyttat till Stockholm.

Camfil Farr tillverkar luftfilteranläggningar för att skydda människor, miljö och tekniska utrustning.

Camfil Farr har 24 fabriker spridda över världen. Totalt arbetar 3000 personer i koncernen, varav 370 i Sverige.

Företaget ägs till 70 procent av Jan Eric Larsson och Johan Markman med familjer. Resten ägs av av investmentföretaget Ratos.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons