Annons

Nytt världsföretag får huvudkontor i Svenljunga

Scandfilter har fått ny ägare. Det innebär storsatsning i Svenljunga som nu är huvudkontor för SPX Air Filtration med verksamhet i 11 länder.
Näringsliv • Publicerad 8 juli 2008
Roland Ohlander, chef för Scandfilter, Fabio Ferrari, ny vd för SPX Air Filtration och Thomas Blomqvist, Riversides Norden-ansvarige.
Roland Ohlander, chef för Scandfilter, Fabio Ferrari, ny vd för SPX Air Filtration och Thomas Blomqvist, Riversides Norden-ansvarige.Foto: Marie Haglund

Det är det internationella riskkapitalbolaget Riverside som köpt SPX Air Filtration, ett dotterbolag inom den amerikanska koncernen SPX Corporation där också Scandfilter ingår.

– Som största bolag kan man säga att Scandfilter är juvelen i gruppen med en mycket stark marknadsposition. Det känns naturligt att vi koncentrerar bolagets ledning hit, säger Thomas Blomqvist, ansvarig för Riversides verksamhet i Norden.

Annons

Han är nöjd med förärvet och ser flera utvecklingsmöjligheter.

– Det kommer alltid att finnas behov av ren luft. Kraven blir allt hårdare när det gäller miljön på arbetsplatser, industriprocesser och sjukhus bland annat, säger han.

I går informerades alla anställda på Scandfilter om ägarbytet. Enligt vd Roland Ohlander togs beskedet emot med lättnad.

– Eftersom vi visste att vår tidigare amerikanske ägare ville sälja har det funnits en osäkerhet i organisationen. Det här känns stabilt och bra, säger Roland Ohlander.

Han fortsätter som vd året ut. Därefter ska han ägna sig mer åt övergripande frågor på styrelsenivå.

SPX Air Filtrations nya vd Fabio Ferrari var i går i Svenljunga och presenterade sig för personalen. Han vill se en mer europafokuserad organisation med stor flexibilitet.

– Det handlar mycket om hur vi arbetar i vår säljorganisation. Vi kommer att ha en mer internationell inriktning, säger Fabio Ferrarri.

Han har bott i flera europeiska länder, de senaste 16 åren i Frankrike. Som ledare för ett multinationellt bolag har det dock blivit mycket tid på resande fot.

– Så kommer det att fortsätta även här men jag planerar att bosätta mig i Sverige. Ett par dagar i veckan kommer jag att vara på plats i Svenljunga, säger Fabio Ferrari.

Några konkreta förändringar för produktionen är inte planerade. Men produktutveckling och försäljning kommer enligt Thomas Blomqvist att bli ännu mer fokuserat i Svenljunga.

Scandfilter

– Roland Ohlander startade Scandfilter i Göteborg 1975. I början av 1990-talet flyttade företaget till Svenljunga i samband med att det fick nya ägare.

– ?Att det blev Svenljunga berodde på att Roland Ohlander hittade den gamla syfabriken där företaget fortfarande håller till.

– För tre år sedan köptes bolaget av amerikanska koncernen SPX Corporation och blev en del av dotterbolaget SPX Air Filtration.

– Ny ägare till SPX Air Filtration är nu riskkapitalbolaget Riverside med 17 kontor runt om i världen. Bolaget fokuserar på små- och medelstora företag inom flera olika branscher.

– Scandfilter har i dag 150 anställda och 12 kontor runt om i Sverige.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons