Annons

Möte mellan skola och yrke

Samverkan mellan skola och företag får allt större roll i yrkesutbildning. Relacom hör till Viskastrandsskolans partners när det gäller elutbildning.
Näringsliv • Publicerad 16 december 2008
Koll på läget i servicebilen. Praktikanten Patrik Johansson och Relacomteknikern Ann-Christine Andersson.
Koll på läget i servicebilen. Praktikanten Patrik Johansson och Relacomteknikern Ann-Christine Andersson.Foto: Ingemar Brink

– Samarbetet med företag ge bra förankring i verkligheten, i det nyaste som händer, säger Bill Jonsson, lärare på elprogrammet på Viskastrand.

Men det är inte helt lätt att får fram samarbeten och praktikplatser.

Annons

– Många är med, men fler skulle också kunna dra nytta av samarbetet, säger Jonsson.

Vi träffar Viskastrandseleven Patrik Johansson när han haft slutgenomgång efter sina fem veckors praktik.

– Det har varit riktigt bra praktik, intygar han.

Relacom ser det som viktigt att öppna sig mot skolorna.

– Vi behöver få in nya unga medarbetare. Detta är ett sätt att låta framtidens arbetskraft pröva på hos oss, säger Thomas Johansson, serviceledare på Relacom.

Sommarjobb blir också aktuellt. Men körkort behövs för många jobb.

– Jodå, det kommer lovar praktikanten Patrik.

Hos Relacom, som har sina rötter i Televerket, kommer många att gå inom pension närmaste åren. Det ger rektyreringsbehov.

– Stormen Gudrun gjorde också att vi såg behov att kunna få in extra medarbetare, säger Thomas Johansson.

Kopparnätet är fortfarande omfattande i Sverige för telekommunikation och kräver sitt kunnande för underhåll. Samtidigt förändras teknologin snabbt. Nya uppgifter kommer till hos företag som Relacom.

– Att se till att den allt mer avancerade elektroniken i hemmen fungerar på bästa sätt blir en allt större del i vår verksamhet, säger Thomas Johansson.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons