Annons

Länge leve Lôdföreninga!

1000 spikande medlemmar fanns vid höjdpunkten i Lådcentralen Västkustens ekonomisk förening, vardagligen benämnd Lôdföreninga. Nu är knappt 20 kvar, trots sug efter lådor. Nya medlemmar välkomnas!
Näringsliv • Publicerad 19 juli 2008
Som flitig lådspikare ännu vid 78 är Olof Johansson i Sällerhög i Asklanda också ordförande i Lôdföreninga.
Som flitig lådspikare ännu vid 78 är Olof Johansson i Sällerhög i Asklanda också ordförande i Lôdföreninga.Foto: Ingemar Brink

Värdefulla räkor reser fortfarande i trälådor, de flesta tillverkade i Sjuhäradsbygden.

–?För skaldjur är trälådor oöverträffade. Självdränerande och hygieniska. En naturlig produkt som inte kräver olja för tillverkning. Och de ser trevliga ut, säger Olof Johansson på Sällerhög i Asklanda, ordförande i lådföreningen. Han har själv spikat lådor sedan barnsben. Pappa Adolf startade lådspikeri på logen redan 1936. Snart byggdes verkstaden där Olof fortfarande tillverkar.

Annons

Under lådornas storhetstid på 50- och 60-talet levererades 100 000-tals lådor varje år till yrkesfiskarna från idoga spikare i Västergötland, Halland och Småland. Bollebygd och Töllsjö hörde till kärnområdena i sillalådeindustrin.

–?30 000 lådor per år gäller nu. Men hade vi kapacitet skulle vi kunna leverera med. Vi var nyligen tvungna att säga nej till en stor förfrågan från Norge, berättar Olof Johansson, samtidigt som han visar hur hans sinnrika spikmaskiner hjälper honom att bygga en låda.

-?Danska maskiner det hör. De lär ha utvecklats för att spika ölbackar, säger Olof Johansson.

3000 - 6000 lådor producerar han årligen i sin verkstad. Här blir det många timmar när inte andra uppgifter på gården kräver uppmärksamhet. 78 år är inget som håller tillbaka.

Förr kunde det hetta till rejält på Lådcentralens sammankomster, när regler och villkor skulle diskuteras.

–?Jo, på lôdmötena kunde det gå vilt till, det har jag hört talas om. Men numera är det lugna träffar, lite för lugna, säger ordförande Johansson.

Fram till 80-talet hade Lådcentralen kontor i Göteborgs fiskhamn. Numera sköts affärerna från Älvsered, av Elsie och Ingeman Harrysson. Elsie sköter kontoret, Ingeman transporterar lådor.

Även om Olof Johansson vill ha fler lådspikare till föreningen medger han att lådorna knappast gör tillverkaren rik.

–19:55 per låda är priset nu. Det blir man inte fet av. Men det är roligt att göra lådor, säger ordförande Johansson.

Föreningen är viktig för trälådans framtid.

Annons

– Nu kan vi leverera hela lass, se till att kunderna få sitt. Utan sådan här samverkan skulle det inte fungera, säger Lådcentralens ordförande.

Så det finns all anledning att travestera skaraborgska glädjespridaren Birgitta Andersson och utropa: ”Länge leve Lôdföreninga!”

Lådcentralen Västkusten Ekonomisk Förening

Grundad 1934 för att organisera upp handeln med fisklådor. 1000-talet medlemmar som mest.

Idag levererar Lådcentralen till fiskehamnarna i Strömstad, Rönnäng och Björkö. Sommartid också till Träslövsläge.

Kontor i Älvsered. Anställd tjänsteman är Elsie Harrysson, på deltid.

Ordförande är Olof Johansson, Sällerhög i Asklanda i Gäsene.

Sillakassar var lådans företrädare

Innan trälådan slog igenom för fiskförvaring var det kassar tillverkade i bastabinne som gällde. Ödenäs med omkringliggande närområde var centrum för bastabinnet. Bastkassar var också stor exportprodukt, inte minst till Norge.

I Ödenäs finns Centrum för bastabinne med museum kring detta speciella hantverk.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons