Annons
Många hinder finns för goda affärer. Möjligen blir detta extra kännbart i besvärliga tider.
Näringsliv • Publicerad 7 december 2008

Vi som inte ägnar oss åt den lek med liten boll som kallas golf får ideligen höra hur viktigt och nödvändig spelet är för affärerna. Då är det ju inte underligt att konjunkturen går i backen nu när golfsäsongen är över.

Ett annat affärshinder är oputsade skor. Det förkunnar skoputsföretaget Brunngård i en pressrelease. Som avsutten livhusar som ägnat stor del av den militära grundutbildningen just åt skoputs vill jag ju gärna hålla med. För framgångar i internationellt affärsliv bör minst fem poäng skoputs och persedelvård ingå i handelshögskoleutbildningen.

Annons

Bra skoputs krävs också av den som ska gå på Nobelmiddagen. Grums i Nobelbägaren blev det när det avslöjades att Nobelstiftelsen har samröre med en amerikansk stiftelse som är inblandad i försvarsutrustning. Nu väntar vi bara på det flåsande avslöjandet att hela Nobelförmögenheten grundar sig på sprängmedel.

Ett annat besvärande affärshinder är illa fungerande telefoner. Hos ett stort företag i Sjuhärad tystnade mobilerna i förra veckan. Räkningen hade inte betalats. Världskoncernen låter enligt uppgift sina fakturor betalas i Polen. Någon hade skrivit fel betalningsdag på fakturan och så blev det tyst i lurarna.

Att inte betala räkningar i tid är ju annars en sport som blir allt populärare. Redan i sin handelsutbildning får chefsknoppar lära sig hur siffror kan göra snyggare genom att låta leverantörer vänta på pengar. Och i lite kärvare tider blir det ännu värre. Istället för 30 dagar som är norm är det ofta 90 dagar som gäller. Ett oskick som framför allt plågar många småföretag som levererar till de stora.

Hur är det med värdegrunden? Står det inte där att man ska göra rätt för sig?

Värdegrund. Överallt möter jag detta ord. Värdegrunden ska det jobbas med överallt. Den brukar bestå av ett sällsamt hopkok av floskler som handlar om att man ska bete sig sunt och etiskt. De tio budorden uppblåsta som konsultsufflé. Sånt som borde vara självklart. Inte fuska, inte stjäla, inte bluffa, inte vara ohyfsad...

Inte ens bönderna går det att lita på längre. Deras företag Arla säljer på dyr flaska produkten Smör- och rapsolja. Hur mycket smörolja tror ni ingår? Smör står ju ändå först i namnet. Hela 8 procent visar det sig finstilt.

Ibland är företags värderingar väldigt grunda.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons