Annons

Finansbolaget från Borås som inte räds risker: ”Finns succé i väggarna”

Serieentreprenören Micael Wiklander, som bland annat grundat Tugg burgers, vet vad som krävs för att ett nytt bolag ska fungera.
Den magkänslan tar han med sig i nya låneföretaget Fedelta finance, som växer så det knakar.
Borås • Publicerad 11 december 2021
Micael Wiklander, grundare och vd, har startat flera bolag senaste 15 åren. Nu driver han Fedelta finance från Borås.
Micael Wiklander, grundare och vd, har startat flera bolag senaste 15 åren. Nu driver han Fedelta finance från Borås.Foto: Jan Pettersson

På skyltarna i trapphuset på Sandwalls plats 13 står det fortfarande att Revolutionrace huserar i lokalerna på våning fyra, en rest från förr. Senaste åren har Fedelta finance fyllt ut kontorslokalerna istället. Nu väntar en flytt till nästan fyra gånger så stora lokaler på Mariedalsgatan.

– Det verkar ju finnas succé i väggarna på den här lokalen. Men ser man på hur det gått för Revolutionrace efter flytten så är det nog ingen fara att flytta heller, säger Johan Rutgersson med ett leende.

Annons

Han har precis tillträtt som styrelseordförande för Fedelta finance, ett bolag som han följt senaste åren och som drivs av hans vänner Micael Wiklander, grundare och vd, och Gustav Olsson, vice vd. Bolaget sysslar med lån till företag, fastighetsfinansiering och fakturaköp.

Någon miljardomsättning, som Revolutionrace nu nått upp till, är dock inte Fedelta finance uppe i än så länge. Från starten 2019 har resan dock gått snabbt uppåt.

– Vi omsätter preliminärt 26 miljoner i år, dessutom med positivt resultat på sista raden – vilket är unikt för branschen om man jämför med andra startups i vår sektor. Men jag vet att vi bara har skrapat på ytan. Det finns väldigt mycket kul att göra framåt, säger Micael Wiklander.

”Jag har enkelt att relatera till de här utmaningarna efter att ha drivit olika bolag i femton år. Det gör oss till ett annorlunda finansbolag, att vi är startade av entreprenörer för entreprenörer.”
Micael Wiklander.

Johan Rutgersson och Micael Wiklander drev tidigare pensionsförvaltaren Prognosia tillsammans. Sedan var Micael Wiklander med och grundade Tugg burgers, som han sålde 2019.

Idén om ett företag som erbjuder lån till företagskunder växte fram ur de erfarenheterna – ofta kan det som ny företagare vara svårt att få fram det kapital som krävs för att göra nödvändiga satsningar. Ofta behöver det också gå snabbt.

– Jag har enkelt att relatera till de här utmaningarna efter att ha drivit olika bolag i femton år. Det gör oss till ett annorlunda finansbolag, att vi är startade av entreprenörer för entreprenörer, säger Micael Wiklander.

Vilka är era kunder?

– Det är väldigt spritt i olika branscher. Allt från en hantverkare eller ett byggbolag som behöver köpa in de gula maskinerna, till en konsult som behöver köpa sin utrustning i form av datorer och så vidare.

Det är också vanligt att låna pengar för marknadsföring och till inventarier för exempelvis restauranger och åkerier.

– Vi har även gett ut krediter till börsnoterade bolag som uppskattar snabbheten. När man ser en affärsmöjlighet och vill ta tillvara på den, då är det snabba ryck som gäller, säger Micael Wiklander.

Johan Rutgersson, nytillträdd styrelseordförande, och Gustav Olsson, vice vd.
Johan Rutgersson, nytillträdd styrelseordförande, och Gustav Olsson, vice vd.Foto: Jan Pettersson
Annons

I dagsläget får de in fler ansökningar än vad de hinner gå igenom. De flesta lever heller inte upp till kraven, även om Fedelta finance tar större risker än storbankerna.

– Vi vill bevilja krediter så ofta vi kan, men behöver förhålla oss till att företagen har en sund ekonomi, säger Gustav Olsson.

För att få ett lån krävs exempelvis att man har koll på siffrorna, har en affärsplan och att det finns säkerheter för lånet. Erfarenheterna som entreprenör och magkänslan blir utöver sifferkriterierna en slags vägledning i besluten - kommer idén fungera eller inte?

– Jag tror det är en förutsättning, både för att hitta möjligheterna och för att kunna tacka nej, säger Micael Wiklander och fortsätter:

– Vi har fått in en del väldigt spännande koncept inom fast food, där vi har varit med initialt och som faktiskt har lyft. Det har varit väldigt kul, säger Micael Wiklander.

Under coronapandemin har vissa kunder haft det kämpigt. Fedelta finance pausade också sin utlåning under ett par månader i början av pandemin, när allt var osäkert.

– Vi hade kunder inom restaurang- och eventbolag som drabbades av pandemin. Vi införde amorteringsfrihet under en period för att de skulle få en lättnad och kunna jobba sig tillbaka. Det var förvånansvärt få bolag som gick omkull av våra kunder, säger Micael Wiklander.

Trots de dystra prognoserna i början av pandemin har Fedeltas utveckling sedan dess till och med överträffat prognoserna från 2019, innan pandemin.

Fedelta finance har idag tio anställda och satsar framåt med nyrekryteringar. Målsättningen är att bli en ”one stop shop” och utvecklas mer mot en affärspartner med ett helhetserbjudande.

Johan Rutgersson ser fram emot sin nya roll som styrelseordförande.

Annons

– Fedelta gör det möjligt för småföretagare att driva sin affär framåt. Där banken säger nej så finns det alternativ. För min del har det varit viktigt när jag valde att ta mig an detta, att man gör nytta. Nu är det bara att kavla upp ärmarna och fortsätta jobba.

Johan Rutgersson är ny styrelseordförande i Fedelta finance, som drivs av Gustav Olsson, vice vd, och Micael Wiklander, grundare och vd.
Johan Rutgersson är ny styrelseordförande i Fedelta finance, som drivs av Gustav Olsson, vice vd, och Micael Wiklander, grundare och vd.Foto: Jan Pettersson
Agnes WestbergSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons