Annons

De vågade ta klivet – och växlade upp

Louise Svenberg och Gisela Zandén driver sin egen design- och kommunikationsbyrå. Vägen dit har inte varit rak – det var först när de slutade på sina extrajobb och flyttade till eget kontor som alla bitar föll på plats. Nu styr de själva över sitt arbetsliv.
Borås • Publicerad 16 februari 2018 • Uppdaterad 2 november 2020
2017 blev ett hektiskt år för Gisela Zandén och Louise Svenberg, när alla bitar föll på plats i deras företag.  Whiteboardtavlan har blivit ett hemligt vapen – här listar de allt som ska göras under dagen. På så vis slipper de hålla alla bollar i huvudet och kan också prioritera och fördela det som ska göras. ”Så känner man sig också duktig när man får stryka saker från tavlan” säger Gisela Zandén med ett skratt. Foto: Agnes Westberg.
2017 blev ett hektiskt år för Gisela Zandén och Louise Svenberg, när alla bitar föll på plats i deras företag. Whiteboardtavlan har blivit ett hemligt vapen – här listar de allt som ska göras under dagen. På så vis slipper de hålla alla bollar i huvudet och kan också prioritera och fördela det som ska göras. ”Så känner man sig också duktig när man får stryka saker från tavlan” säger Gisela Zandén med ett skratt. Foto: Agnes Westberg.

Louise Svenberg och Gisela Zandén grundade sin byrå Ella och Sigrid i januari 2014. Ingen av dem hade drivit ett företag tidigare.

– Det är inte bara att göra en produkt, utan det är så mycket ansvar som kommer till, säger Gisela Zandén.

Annons

Startsträckan förlängdes eftersom båda gick på föräldraledighet. Hösten 2016 gjorde de en nystart. De strukturerade om, satte upp rutiner och började nätverka.

– Det var då vi satsade hundra procent på företaget, säger Louise Svenberg.

Innan dess arbetade de från hemmakontor. I januari 2017 flyttade de istället in på kontorshotellet K7 Community på Katrinedalsgatan i Borås.

Både lämnade också sina bisysslor. Från början var tanken att de skulle satsa helhjärtat på företaget, men sedan blev det ändå så att de hade varsitt extrajobb vid sidan om.

Det var när de lämnade stödhjulen bakom sig som allt började falla på plats.

– Vi såg över rollfördelningen. Vem gör vad? Och så effektiviserade vi bort alla onödiga saker. Vad ger mest? säger Louise Svenberg.

De gick med i flera nätverk, som Creative cluster, och deltog på mingel runt om i staden.

– Vi vill jobba lokalt, där vi kan träffa våra kunder. Det var ett sätt att få ut vårt namn. Och det gav utdelning, säger Gisela Zandén.

Att ha ett kontaktnät bland andra företag ser de som en stor bonus. Det innebär bland annat att de kan hjälpa kunder att hitta rätt.

– När någon hör av sig och vill ha tjänster som vi inte kan erbjuda så kikar vi vilka vi känner som kan de här grejerna. Antingen kan vi rekommendera kunder vidare eller ordna ett samarbete, säger Gisela Zandén.

Annons

Själva affärsbiten, med fakturor och bokföring, tar på sin höjd två arbetsdagar i månaden. Resten av tiden kan de ägna åt sin produktion.

”Vi märker att vi mår bra av det. Det är viktigare att vi trivs och mår bra än att tjäna mer pengar.”

Här styr de sin egen tid, och ända från början har de arbetat sex timmars arbetsdag.

– Det var väldigt i ropet när vi startade. Man hade testat det på arbetsplatser i Göteborg och sett att det gett ett bra utfall. Vi tänkte att vi lika gärna kunde testa, säger Gisela Zandén.

– Vi har väldigt effektiva dagar, eftersom vi är medvetna om att vi bara jobbar sex timmar. Och vi märker att vi mår bra av det. Det är viktigare att vi trivs och mår bra än att tjäna mer pengar, säger Louise Svenberg.

Gisela och Louise konstaterar att de nu har etablerat sig på marknaden. Men fast de har mycket att göra håller de fast vid principen om ett hållbart arbetsliv.

– Vi har ju kommit dit där vi är idag. Det visar att det går, säger Gisela Zandén.

Fakta

Louise Svenberg och Gisela Zandéns råd till de som vill driva företag på heltid

Är ni flera i företaget – ha en tydlig rollfördelning.

Var effektiv – välj bort onödiga moment och styr upp det som ska göras.

Gör listor – håll koll på vad som ska göras exempelvis genom att skriva upp listor på en whiteboard.

Nätverka.

Sätt upp rutiner, exempelvis ”så här jobbar vi med bokföring”.

Agnes WestbergSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons