Annons

Dalsjöfors slakteri bygger ut

Dalsjöfors slakteri bygger ut för att öka grisslakten med ytterligare 25 procent.
Näringsliv • Publicerad 8 juli 2008

Dalsjöfors.

Ny prismodell får vänta efter Scans reträtt.

Annons

– Vi har fått indikationer på att vi får ett miljötillstånd för ökad slakt. Därför börjar vi redan nu att bygga ut slakteriet, säger Peter Johansson, vd på Dalsjöfors slakteri.

Även om det inte skulle bli bli något utvidgat tillstånd gör en utbyggnad nytta.

– Ja, utbyggnad gör att vi kan arbeta mer effektivt och rationellt.

Från 4000 slaktade grisar till 5000 är klivet som tas i höst om tillstånd kommer. En viss personalökning kan också bli resultatet.

Ny prismodell

Den större kapacitet behövs för att möta efterfrågan. Peter Johansson ser heller ingen risk att att grisarna inte räcker till för den planerade ökade slakten. Efterfrågan på att få leverera till Dalsjöfors är också god.

Viss turbulens på grismarknaden utbröt nyligen när stora Scan, utan föregående information ändrade sin prismodell. Nytt sätt att sätta pris gentemot uppfödarna ska främja kvaliteten.

Leverantörerna rasade och Scan backade. Samtidigt lovade det nu mest finskägda bolaget att komma igen senare med ny prismodell – efter mer dialog.

Även Dalsjöfors funderar kring ny prismodell.

– Den model vi ha idag är gammal, kanske tio år. Marknadens efterfrågan förändras. Det är bra om prismodellen speglar efterfrågan. Då får uppfödarna möjligheter att anpassa och vi kan få fram grisar som är värda lite mer, säger Peter Johansson. Det handlar bland annat om kötthalt.

Någon förändring av modell är nu inte aktuell inom kort. Medan Scan slickar sina sår efter den misslyckade introduktionen avvaktar andra aktörer.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons