1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Analyserar framtidens arbetsmarknad: ”Kommer behövas folk”

Hur kommer framtidens arbetsmarknad att se ut i Borås? Det har kommunen försökt få svar på, och resultatet finns nu sammanfattat i en färsk rapport.
Per Florén, näringslivsutvecklare på Borås stad, och Annika Hansson, praktikant på näringslivsenheten, sitter båda med i projektgruppen för Borås arbete med Stora jobbstudien. Där sitter också representanter från kommunens HR-avdelning och från Navet science center.
Foto: Agnes Westberg

Det är totalt 18 kommuner som har beställt rapporten Stora jobbstudien från konsultbolaget Kairos Future, och Borås stad är en av dem. I rapporten analyseras hur framtidens arbetsmarknad kommer att se ut, utifrån varje kommuns förutsättningar.

Baserat på rapportens innehåll ska nu Borås stads näringslivsenhet anordna totalt tio workshops på olika teman. Fokus på träffarna är att prata om de utmaningar branscherna har framför sig, men också att försöka hitta lösningar i god tid.

– Hela diskussionen handlar ju ofta om att digitalisering och robotisering kan göra många arbetslösa, men allting pekar ju snarare på motsatsen – att vi kommer behöva mer folk, säger Per Florén, näringslivsutvecklare som håller i projektet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Äldreomsorgen är ett sådant exempel. Nästa workshop i projektet anordnas den 25 maj, och temat är den här gången vård och omsorg. På träffen deltar bland andra Södra Älvsborgs sjukhus, arbetsgivarorganisationen Almega och Borås högskola.

– Vi får fler äldre, samtidigt som vi blir färre i arbetsför ålder. Gruppen som är 85-plus växer också, som är en grupp där man behöver mycket omsorg och vård, säger Per Florén.

Per Florén lyfter fram Tekokrisen som ett exempel där arbetsmarknaden drastiskt förändrades och många förlorade sina jobb.

– Vi vill inte hamna i den situationen igen, om det kommer stora förändringen gäller det att vara snabb på bollen, säger Per Florén.

Ytterligare åtta workshops ska anordnas under hösten, på en rad olika teman – från automatisering och artificiell intelligens till kompetensklyftor. Syftet är att väcka tankar som kan få näringslivet att vara på tårna inför kommande förändringar.

Efter workshopen samlar arrangören in idékort, där deltagarna har fått skriva ner sina förslag på lösningar. Korten är adresserade till lämplig instans – exempelvis kommunen eller regeringen. Sedan ska projektet se till att idéerna också kommer fram till rätt person.

– Det är ett sätt att förmedla idéerna vidare, säger Per Florén.

Läs mer

Sommarkrönika

Envetenhetens triumf

”Sommaren 1959 var het, en kanonsommar helt enkelt.”

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Orienteringstalangerna som inte gillar att tävla: ”Skönt att O-ringen är inställd”

I del fem av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi tvillingarna Åkesson.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen letar efter pojke i pyjamas i södra Sverige

Sport

Elfsborgarens tunga besked – behöver operation

Tvingades utgå skadad i cupsemifinalen mot IFK Göteborg – så länge blir han borta.

Sport

Golf: Trög start för sjuhäringarna i Barsebäck

Adam Wallin och Petter Jääskö befinner sig i Skåne för Swedish Golf Tour.

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i