Nyheter

Colting: "Feta boråsare bör agera"

Boråsarna är fetast i Sjuhärad! Det kunde vi läsa i BT för några veckor sedan.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2008

Så många som 20 procent av alla boråsare kan betecknas som feta; en siffra som också ökar år efter år.

Konsekvenserna av denna olyckliga trend är allvarliga. I synnerhet bland de barn och ungdomar som dras med rejäla bilringar. Trots att en del försöker att marginalisera betydelsen av övervikt hos unga människor så visar de senaste undersökningarna snarare att hälsoriskerna med tidig övervikt är långt allvarligare än vad man tidigare trott. Den ökade risken för hjärt- och kärlsjukdomar grundläggs mycket tidigt i livet.

Så med vådan att låta krass så är det en ordentlig risk för framtida sjukdomar och en förkortad livslängd som väntar den feta boråsaren. Tyvärr.

Och det är en risk som är helt onödig och i grunden självförvållad då ingen människa är överviktig av naturen eller utan egen förskyllan. Också det ett krasst och hårt påstående men samtidigt nödvändigt och kanske till och med förtröstansfullt.

För om vi trodde på myten och det bekväma påståendet att vissa föds feta eller att vissa aldrig går ned i vikt oavsett livsstil så kan vi ju alla ta en kaka till och sedan antingen tacka eller förbanna våra gener som gör oss antingen tjocka eller smala. Utan att behöva beakta den obekväma självrannsakan som det innebär att kritiskt granska sina vanor.

Och inte bara de vanorna som vi lyckas upprätthålla några dagar i ett anfall av till synes självspäkande dåligt samvete utan de vanorna som faktiskt är just vanor. Det som vi gör nästan varje dag. Inte det som vi gör i undantagsfallet.

Ingen person som i längden äter rätt och motionerar kommer att behålla sin övervikt. Så är det bara!

Och de som påstår något annat har helt enkelt inte haft tålamodet att prova en alternativ livsstil länge nog i dessa TV-shops influerade tider av snabba lösningar och genvägar!

Eller så har man inte kunskaperna att veta vad som faktiskt är bra och sunt kontra det som är dåligt.

Låt mig då kasta lite ljus över den sista frågan och komma med några sanna påståenden som förhoppningsvis kan ge ett perspektiv kring fetma och livsstil.

* Ett kilo kroppsfett innehåller 9000 kalorier. En halvtimmes rask promenad förbränner som mest 250–300 kalorier. Övervikt grundläggs inte under en vecka. Det kommer inte heller att räcka med några promenader för att gå ned i vikt.

Motionera dagligen och få så mycket vardagsmotion som det bara går! Många bäckar små?

* En halv liter läsk ger 200 kalorier. En sådan läsk om dagen motsvarar över åtta kilo rent fett på ett år. Lägg på ett wienerbröd till det och du är uppe i 20 kilo på ett år.

Små dagliga ovanor som var och en för sig känns obetydliga blir berg av socker på ett år!

* Socker och kolhydrater stimulerar insulinutsöndring och ju mer insulin desto mer fettinlagring.

Minimera socker och raffinerade kolhydrater!

* Naturligt fett i kosten är hälsosamt och har varit en del av människans diet i alla tider. Man blir lika fet av nyttigt fett som man blir grön av grönsaker.

Ät fett och protein framför mängder av pasta och bröd!

* Det nyttiga fetter kommer direkt från naturen och finns i exempelvis oljor, fisk, kött, ägg, mejeriprodukter och nötter. Det onyttiga fettet kommer från livsmedelsindustrin och stavas margarin. Det fettet gör oss sjuka och feta då det nästan alltid ackompanjeras av socker.

Var inte rädd för fett men välj rätt sort!

* Bantningskurer som marknadsförs hårt och som bygger på pulverdieter är i grunden lika ohälsosamma som övervikten och ohållbara i längden. Läs innehållsförteckningen på de pulver som används och fråga dig om du ska äta alla de kemikalierna?

Kroppen är gjord för mat och inte pulver!

* Gå inte på träningsmetoder eller apparater som lovar fantastiska resultat på kort tid. Låter det bra för att vara sant så är det i regel precis det. Den obekväma sanningen är att 1000 timmars svettig träning ger dig en ny kropp; inte en sladdrig TV-shops apparat som används fem minuter om dagen i fyra veckor?

Tålamod är din bästa vän!

Jonas Colting
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.