Annons
Nyheter

Välfärd kräver nya system

Att allt färre ska försörja allt fler i framtiden är ingen nyhet.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2011

Det är ett väl känt faktum vid det här laget. Men det är inte hela sanningen.

Så sent som förra sommaren kom den så kallade Borgkommissionen med sin larmrapport. Nu är det SE-banken som kommer med sin.

Annons

Tittar man närmare på båda visar de ungefär samma sak, nämligen att bakom ekvationen med stadigt ökande försörjningsbörda döljer sig något som är mer svårsmält:

Dagens offentliga välfärdsproduktion kommer inte att fungera i framtiden.

Bilden av den under de allt tyngre försörjningsbördorna hukande sjuhäradsbon är inte den enda. Det finns fler, rentav rena motbilder. Här är en: Hur ska välfärdsproduktionen förändras så att försörjningsbördan inte blir allt för betungande?

Då blir det genast svårare. Ty över hela det politiska spektrat är diskussionen om välfärdens framtida finansiering något man knappt ens vill ta i med tång.

Inför valet i somras tog BT upp frågan. Vänstersidans svar var att avfärda debatten; bakom resonemanget dolde sig bara en ovilja att höja skatterna. Medan den borgerliga sidan hellre talade om arbetslinjen som välfärdens fundament och framtida garant.

Båda sidor har rätt. Likafullt kvarstår problemet.

Det som SEB:s ekonomer nu sätter fingret på är det som gör välfärdens framtidsfrågor så svårhanterliga. Oavsett höjd skatt eller fler sysselsatta i framtiden måste den offentliga sektorn – läs kommunerna – stimulera till högre produktivitet redan idag. Regering och riksdag får ta ansvaret för att samhället uppmuntrar människor att arbeta mer och under längre tid.

Samtidigt krävs systemförändringar på sikt. Välfärdssystemen måste öppnas för kombinerad privat och offentlig finansiering. Lättast i rådande politiska läge, trots ett främlingsfientligt parti i riksdagen, är dock att hantera förslaget att göra det enklare och mer attraktivt för människor att komma till Sverige för att arbeta.

Men att importera arbetskraft samtidigt som den svenska arbetslösheten är hög, är knappast något som med lätthet låter sig förklaras. Oavsett ökande framtida försörjningsbörda för dem som arbetar eller ej.

Mikael Hermansson, politisk kommentator
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons