Annons
Nyheter

Nationella aktörer kan komma att dominera ett omval

Det var modigt av Miljöpartiets Birgitta Losman att i gårdagens BT tvärsäkert säga nej till att omvalet i Västra Götaland ska bli ”? en slags förtroendeomröstning om alliansregeringen Reinfeldt”.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2011

Alldeles uppenbart hade hon då inte samrått med sin stora samarbetspartner Socialdemokraterna.

Ty Anna Johansson, partiets ordförande i Västsverige och en av kriskommissionärerna, gick i rakt motsatt riktning i sitt pressmeddelande:

Annons

”Efter höstens val har regeringen Reinfeldt fortsatt genomföra försämringar i välfärden på ett sätt som öppnat ögonen på många väljare.”

Det mesta talar för att Anna Johanssons linje vinner.

Alldeles för mycket står på spel just nu för att något parti ska våga avstå från att göra omvalet till en gigantisk opinionsmätning. Att en femtedel av alla Sveriges väljare ges tillfälle att gå till valurnorna ett halvår efter ordinarie val är unikt.

Detta talar starkt för att omvalet också kommer att domineras av nationella aktörer.

För Socialdemokraterna kommer omvalet dessutom kort efter att en ny partiledare har valts. Och oavsett vem som blir nästa partiordförande – Södra Älvsborgs socialdemokrater har i veckan enats om att föreslå Lena Sommestad, Veronica Palm och Leif Pagrotsky till uppdraget – kommer denne att få ett lysande tillfälle till en glimrande start.

Att partiet då skulle avstå från att utnyttja detta för att låta regionala krafter fokusera allt på sig själva och på Västsverige är knappast troligt.

Gissningsvis blir omvalet också ett tillfälle för Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att förnya sin västsvenska identitet. Född i Göteborg och stuga vid Åsunden innebär en gratisbiljett in i matchen. Och på köpet ett tillfälle att visa ledarskap inför stundande strid med Lars Ohly.

Men även på andra sidan av politikens mittlinje kommer partierna att rusta sig till tänderna. Centern har inte råd att missa tillfället, Kristdemokraterna slåss för sina liv – och har två tunga kort att spela ut i ”vårdministrarna” i Göran Hägglund och Maria Larsson.

Är det något parti som kan få lite problem med hållningen i omvalet så är det Moderaterna. Mycket talar för att lokala och regionala moderater kommer att få axla stort ansvar.

Men hur ska Fredrik Reinfeldt och Anders Borg och resten egentligen agera?

Annons

Vad händer med profilen av trygg och stabil maktutövning på riksplanet, och inspirerande europeisk ledarskap i ekonomiskt oroliga tider, om man samtidigt jagar procent och mandat i Västsverige?

Men valrörelser handlar, faktiskt, inte enbart om partier och politiker. En aktör med tyngd och demokratiskt ansvar i sammanhanget är media.

Kommer verkligen stora riksdrakarna och kvällstidningarna samt Sveriges Radio, SVT och TV4 att satsa lika mycket på det västsvenska omvalet som om det hade handlat om ett omval till Stockholms läns landsting?

Redan i dagsläget är risken överhängande att valdeltagandet kommer att sjunka kraftigt. Men det lär sjunka ännu mer om omvalet i Västsverige också blir det tysta valet i media.

Mikael Hermansson, politisk kommentator
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons