Annons
Nyheter

Hermansson: Mandatstrid där SD ännu har makten

Den pågående mandatstriden i Borås handlar i praktiken mindre om Sverigedemokraterna än om makten.
Nyheter • Publicerad 28 september 2010

Nu hörs inget av den retorik som före valet målade ut partiet som ett hot mot ett anständigt samhälle och mot demokratin i sig.

Blockkampen om ordförandeklubban är hetare än förslagen om hur politikerna i sak ska hantera den utmaning som SD:s valframgång utgör.

Annons

Boråsarnas bild av det politiska etablissemanget blir därefter.

Och lyfter man diskussionen ovan läggspelet om mandaten, så är det ofrånkomligt att en stad med 102?458 invånare, en kommunal organisation med över 9?100 anställda och en budget på nära fem miljarder kronor måste fungera i alla väder och under alla omständigheter.

Hållbara majoriteter och politisk stabilitet är därför något som invånarna i en stad av Borås storlek har rätt att förvänta sig.

I söndags beslutade ett glest besökt medlemsmöte att Miljöpartiet nu ska spela med det röda laget. ”Vi tror att vi får igenom mest av vår politik då”, sa Tom Andersson i en kommentar i gårdagens BT.

I sig är själva hanteringen inte ny. MP har allt sedan 1998 års val sålt sin lojalitet till högstbjudande. Vilket är naturligt för ett parti som gjort sak av att stå mellan blocken.

Men efter 2006 års val förändrade partiet själv spelreglerna. När de fem övriga partierna i majoriteten fick tillräckligt många mandat på egen hand, valde MP att ställa sig utanför. Men bara efter några veckor återvände man till sina tidigare majoritetskamrater.

Vad fick man för det?

Svaret? Kanske finns det i följande citat ur en debattartikel som dåvarande MP-politikern Eva Théen-Johansson skrev i BT den 27 oktober 2006:

”Borås stad skall arbeta mot att bli en fossilbränslefri stad. Att Borås energi och miljö AB skall få uppdraget att ge förslag till etablering av vindkraftverk samt aktivt utnyttjande av solenergi. Att kommunen skall vara pådrivande och föregångare i miljöarbetet. Att Borås stad skall fortsätta arbetet mot att bli en ”Fair Trade City”. Att kollektivtrafiken skall förbättras. Att fler biogasstationer skall etableras i kommunen. Att skola, vård och omsorg även i fortsättningen skall vara prioriterade områden. Och att ett ungdomens hus i centrala Borås skall skapas.”

Efter söndagens MP-beslut, som kan komma att omvärderas på nästa medlemsmöte, försöker de rödgröna nu flytta över frågan om fungerande majoritet till främst Kristdemokraterna, men också till Folkpartiet och Centern.

Annons

Men om man tillämpar MP:s egen logik kring lojalitetens pris, måste också följande fråga ställas: Är det troligt att Kristdemokraterna skulle få igenom mer av sin politik på den ”röda sidan”, än vad Miljöpartiets allt sedan 1998 fått igenom på den ”blå”?

”Vi ska finnas där den reella makten finns”, skrev Théen-Johansson (MP) när partiet valde sida 2006. Än så länge är det varken de ”blå” eller de ”röda” som har den makten. Utan Sverigedemokraterna.

Vill MP verkligen dela makten med dem? Knappast.

Mikael Hermansson, politisk kommentator
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons