Annons
Nyheter

Hermansson: Lätt att bländas av den kinesiska sagan

I normala fall är propåer om företagsetableringar intressanta för alla kommuner. Men när det gäller storslagna satsningar och projekt med kinesiska investerare inblandade, har det med tiden börjat höjas undrande ögonbryn.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2008

Ett tydligt exempel: Storsatsningen i Överkalix 2002 började med kinesiskt intresse och förslag om vänortssamarbete.

En myggmedelsmiljardär (!) ville etablera sig på orten. Alla slog på stora trumman, såväl lokala politiker, företagare som den svenska regeringen med näringsminister Björn Rosengren i spetsen.

Annons

På Överkalix följde förslag om satsningar i Tanumshede och Älvkarleby.

Det blev en svindlande färd mot tomma intet.

Även den så välkomnade miljardsatsningen i Kalmar har fått sina kritiker och belackare. Här lever dock projektet ännu – men haltar efter byggbråk, omfattande missförhållanden och trassel med kinesiska finansmyndigheter. Nu ligger jättebygget på Snurromområdet i malpåse för att eventuellt, möjligen, kanske dras igång under våren.

Men ska då kommunledningen i Borås automatiskt betrakta de aktuella förslagen som något jämbördigt med de så kallade Nigeriabreven och liknande svindlerier?

Nej. Naturligtvis inte. I det är aktuella ärendet är den kinesiske intressenten välkänd och aktiv i svenskt näringsliv sedan länge.

Dessutom gäller det att minnas att det finns satsningar och samarbeten som fungerat och som lönat sig. Se bara på Göteborgs samarbete med Shanghai. Räkna på värdet av den uppmärksamhet som satsningen på ostindiefararen Götheborg fick.

Det går heller inte att hitta nya vägar till utveckling och välfärd utan att vara öppen för omvärlden och ta risker. Men rimliga risker efter omsorgsfull eftertanke.

Det gäller att inte bländas och charmas när storstilade förslag och satsningar dyker upp ur tomma intet. Erfarenheterna från Överkalix och Kalmar förskräcker i detta avseende.

Den myndighet som jobbar för att sälja Sverige till bland annat Kina, Invest in Sweden Agency, ISA, kan säkert uppmuntra och fostra svenska kommuner till större intresse men också större försiktighet.

Om inte annat finns det gott om företag i Borås som har goda erfarenheter av att göra affärer med Kina. Dessa kan säkert bidra med nödvändiga och goda råd till kommunledningen.

Mikael Hermansson, ledarskribent
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons