Annons
Nyheter

Hermansson: En kall dag för pensionärerna

Kanske var det slumpen som ordnat det så att samma dag som larmet om nedkylda pensionärer i Viskafors kom var det var premiär för kyld mat i äldreomsorgen i Mark.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2008

Det råkade också bli så att detta var dagen då gatunämndens förslag till taxehöjning i färdtjänsten fick kalla handen av kommunstyrelsen.

Och visst går det att dra på munnen åt sådana sammanträffanden – men det leendet fryser i så fall snabbt till is.

Annons

Ursäkterna från Viskaforshem må framstå som de mest naturliga i världen; allt kan gå fel med ny teknik och det ena efter det andra kan inträffa. Men det kan knappast vara ursäktligt att sådana fel inte åtgärdas kraftfullt och omgående.

De boende på Fagersro är inte bara hyresgäster. Ett särskilt boende är ju inte som vilket boende som helst. För att få plats krävs biståndsbedömning och de som passerar denna lägger i princip sina liv och sin välfärd i kommunens händer.

Äldre och anhöriga har all rätt i världen att förvänta sig att Borås stad tar detta förtroende på allvar.

Det gamla fattigstugetänkandets tid är över. Det är inte rimligt att äldre ska frysa. Oavsett ursäkter.

Från kalla åldringar till kalla handen är steget inte så långt. Måndagens kommunstyrelsemöte i Borås bjöd på en del förvåningens höjda ögonbryn. Debatten av färdtjänsttaxan, som kunde blivit ett politiskt gatuslagsmål, ledde fram till att gatunämnden gavs rollen av Svarte Petter och istället för taxehöjning väntar nu utredning.

När taxan för mat inom äldre och handikappomsorgen 2008 diskuterades visade det sig att skillnaden mellan majoritetens förslag och oppositionens stannade på 75 kronor i månaden för tre mål mat, sju dagar i veckan.

Alla var överens om att en höjning var motiverad. Men i vilken takt höjningen skulle ske och av vilka orsaker den var nödvändig varierade något.

Men det som gjorde att även denna taxehöjning hamnade i frysen var att bland andra Brämhults kommundel redan fattat beslut om att inte höja taxan!

Att i det läget gå till beslut hade omedelbart lett till en diskussion om att likhetsprincipen åsidosatts.

Detta insåg majoriteten under pausen och följaktligen drogs ärendet ut från dagordningen.

Annons

Så enkelt – att rätta ett fel med ett pennstreck. Ett ögonblicks verk.

Men hur lång tid kommer det att ta innan de äldre på Fagersro kan få upp värmen igen?

Mikael Hermansson, ledarskribent
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons