Annons
Nyheter

Det drar ihop sig till höjd bensinskatt

I takt med att Balisolbrännan bleknat har det blivit uppenbart att EU tonat ned ambitionen att vara klimatkampens banérförare.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2008

Gårdagens nya klimatmål är att betrakta som ett första utspelat kort. Nu är det upp till resten av världen – läs USA – att syna och höja.

Kanske, kanske finns det en liten chans till nytt medvetande efter presidentvalet i höst. Men att någon av kandidaterna skulle våga tala klarspråk om behovet av något så elementärt som rejäla höjningar av drivmedelsskatten, lär inte inträffa.

Annons

Att det skiljer så kraftigt i procentuella mål mellan medlemsländerna inom EU beror dels på möjligheten att göra mer, dels på de ekonomiska och standardmässiga förutsättningarna.

Det råder inga större tvivel om att rika och välmående Sverige klarar målen.

I relation till Europas och världens fattigaste är vi osedvanligt lyckligt lottade! Alldeles oavsett en och annan sur min vid bensinpumparna framöver, talar allt för att den enda vägen till snabba resultat går via höjda drivmedelsskatter.

Det finns inte så mycket annat som biter. Det faktum att Borås har hälften så mycket koldioxidutsläpp som Sverige som helhet, handlar om att det i praktiken endast är privatbilismen och landsvägstransporterna som är dominerande utsläppskällor här. I det är vi inte ensamma.

Därför: Det kommer skattehöjningar på drivmedel. Tro inget annat.

Är svenskarna i allmänhet och vi boråsare i synnerhet beredda på detta? Att vägen till minskade utsläpp inte i första hand kommer att gå genom storstilade projekt och teknologiska lösningar på makroplanet utan rakt genom vår privatekonomi?

Svenska politiker har vana av att fatta obekväma men avgörande beslut när det väl gäller.

Inte sällan i enighet över blockgränsen.

En tydligt markerad samsyn om klimathotets allvar kunde befria frågan från risken att bli relativiserad i en vild valrörelse 2010.

Mikael Hermansson, ledarskribent
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons