Annons
Nyheter

Veckans hembakta

I boken Nybakat, hembakat (Libris) presenteras en samling enkla och goda bröd för den som gillar att baka.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2010
Snabba gifflar till frukost.
Snabba gifflar till frukost.Foto: Magnus Aronsson

Recepten är framtagna av ett antal brödentusiaster som brinner för doften av nybakat bröd.

Vi fick låna ett av recepten.

Annons

Grova frukostgifflar

24 gifflar

Jäsning: 45 + minuter + på plåten

Ugn: 250 grader, 10 minuter

"Brukar det bli bråttom, så baka dem i förväg, frys och värm lagom många i 175 graders ugnsvärme i åtta-nio minuter när de behöva som bäst."

4 dl vatten

50 g jäst

125 g kesella

2 tsk salt

2 dl grovt rågmjöl

Annons

4 dl rågsikt

5 dl vetemjöl

Pensling:

ägg

grovt rågmjöl

Värm vattnet till fingervärme och lös upp jästen i det. Rör ner kesella och salt och arbeta sedan i mjölet. Låg degen jäsa övertäckt i tre kvart.

Ta upp degen på bakbord, arbeta eventuellt in lite mer vetemjöl och dela den i fyra delar. Kavla ut varje bit till en rund kaka och sporra den i sex snibbar. Rulla ihop dem till gifflar. Låt dem jäsa på plåt. Pensla dem med ägg, strö grovt rågmjöl över och grädda dem i 250 graders ugnsvärme i ungefär tio minuter.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons