Veckans hembakta
Recepten är framtagna av ett antal brödentusiaster som brinner för doften av nybakat bröd.
Vi fick låna ett av recepten.
Grova frukostgifflar
24 gifflar
Jäsning: 45 + minuter + på plåten
Ugn: 250 grader, 10 minuter
"Brukar det bli bråttom, så baka dem i förväg, frys och värm lagom många i 175 graders ugnsvärme i åtta-nio minuter när de behöva som bäst."
4 dl vatten
50 g jäst
125 g kesella
2 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
4 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
Pensling:
ägg
grovt rågmjöl
Värm vattnet till fingervärme och lös upp jästen i det. Rör ner kesella och salt och arbeta sedan i mjölet. Låg degen jäsa övertäckt i tre kvart.
Ta upp degen på bakbord, arbeta eventuellt in lite mer vetemjöl och dela den i fyra delar. Kavla ut varje bit till en rund kaka och sporra den i sex snibbar. Rulla ihop dem till gifflar. Låt dem jäsa på plåt. Pensla dem med ägg, strö grovt rågmjöl över och grädda dem i 250 graders ugnsvärme i ungefär tio minuter.