Styrka och hetta för höstrusk
Kraftfullt smaksatt, åt det thailändska hållet, passar bra när höstrusket sätter in.
Här en lättlagad soppa på temat, med både styrka och härlig smak.
Asiatisk laxsoppa med nudlar och chili
För 4 personer
20 minuter
Till soppgrunden:
1 liter vatten
2 msk konc. kycklingfond
2 msk vitvinsvinäger
1 msk strösocker eller farin
1 1/2 msk fisksås (eller 1/2 tsk salt)
1 chilifrukt
Att lägga i:
300 g laxfilé
250 g torkade äggnudlar
1 röd paprika
50 g gröna bönor
2 salladslökar
5-6 champinjoner
rapsolja
Gör så här:
1. Förbered lax och grönsaker. Skär laxen i bitar med en dryg centimeters sida. Strimla paprika och salladslök. Skiva champinjonerna. Snabbstek lax och grönsaker i rapsolja. Ta upp och ställ åt sidan.
2. Koka upp vatten, kycklingfond, vinäger, socker eller farin och fisksås till soppgrunden. Klyv chilifrukten. Ta bort frön och fäste. Strimla resten fint och lägg i soppan. När soppan kokar läggs äggnudlarna i och får sjuda 2-3 minuter.
3. Lägg i den förstekta fisken och grönsakerna. Låt allt sjuda ytterligare någon minut. Smaka av och servera soppan rykande varm i portionsskålar.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se