Annons
Nyheter

Recept

Nyheter • Publicerad 26 februari 2010
Riven färsk ingefära i frukostyoghurten ger immunförsvaret en boost. Perfekt med bär, linfrön och nötter till.
Riven färsk ingefära i frukostyoghurten ger immunförsvaret en boost. Perfekt med bär, linfrön och nötter till.Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Smaksätt räkor och gröna bönor med hackad ingefära och vitlök. Kalasgott.
Smaksätt räkor och gröna bönor med hackad ingefära och vitlök. Kalasgott.Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Smoothie med bär och ingefära.
Smoothie med bär och ingefära.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Ingefärswokade räkor med bönor och sidfläsk

4 portioner, 30 minuter

Annons

Massor av mysiga smaker på samma gång.

cirka 5 cm färsk ingefära

3 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

flingsalt

250 g skalade räkor

100 g kallrökt sidfläsk

1/2-1 röd chili

smör

1 msk sesamolja

Annons

250 g haricots verts

1 msk balsamvinäger

1 msk soja

Blanda cirka 2 msk riven ingefära med 1 riven vitlöksklyfta, olivolja och lite flingsalt. Blanda noga med räkorna och låt stå medan du fixar resten.

Hacka resten av ingefäran och vitlöken. Strimla fläsk och chili.

Hetta upp lite smör och fräs fläsket tills det får färg. Tillsätt ingefära, vitlök, chili, sesamolja och haricots verts. Fräs några minuter och häll i räkorna. Låt det bli varmt och slå sedan på balsamvinäger och soja. Servera genast, gärna med jasminris.

Mias dundernyttiga ingefärsfrukost

1 portion, 5 minuter

En riktigt rivig kickstart får du med den här frukosten.

1/2-1 msk finriven färsk ingefära

Annons

2 dl yoghurt av grekisk typ

1 dl hallon, tinade eller färska

1 msk linfrön

1/2 dl grovhackade nötter av valfri typ

2 msk flytande honung

Häll upp yoghurt i en djup skål. Blanda ner ingefära. Strö över hallon, linfrön och hackade nötter. Ringla över honung.

Den starka ingefäran ger en otippad stark smak som dessutom skyddar hela immunförsvaret.

Supersmoothie med ingefära, havtorn och blåbär

1 portion, 5 minuter

Ett glas laddat med kanonnyttiga antioxidanter plus det hälsosamma avokadofettet, som dessutom mättar.

Annons

3-5 cm färsk ingefära

1 avokado

200 g frysta blåbär

2 dl naturell yoghurt, gärna av grekisk typ

1 dl havtornssaft (eller granatäppledryck)

eventuellt flytande honung

Skala ingefäran och skär i bitar. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur fruktköttet med en sked. Kör ingefära och avokado i en mixer tillsammans med blåbär, yoghurt och havtornssaft.

Smaka eventuellt av med lite flytande honung.

Häll upp i glas och servera.

Morotssoppa med ingefära och citronkräm

Annons

4 portioner, 30 minuter

En värmande, nyttig och smakrik vintersoppa.

5 cm färsk ingefära

1 kg morötter

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk smör

1 1/2 tsk spiskummin

1 1/2 tsk curry

1 l buljong från kycklingfond

Annons

1 dl vitt vin

1 citron (skal + 2 tsk saft)

2 dl crème fraiche

1 tsk honung

1 kruka färsk koriander

salt

nymalen svartpeppar

Skala och skiva morötterna. Skala och finhacka lök, ingefära och vitlök. Smält smör i en kastrull. Mjukstek lök, vitlök och ingefära. Tillsätt spiskummin och curry och fräs lite till. Häll i morötterna, rör runt och låt mjuksteka i 5 min. Slå på buljong och vin. Koka tills morötterna mjuknat, cirka 15-20 minuter. Tvätta citronen, riv skalet och blanda med crème fraiche.

Mixa soppan. Späd med lite vatten om den blir för tjock. Tillsätt honung och citronsaft. Smaka av med salt och peppar, mixa hastigt.

Fördela soppan i skålar, lägg en klick citronkräm i varje. Klipp över rikligt med färsk koriander. Servera till ett gott bröd.

Att dricka till:

Till räkrätten och morotssoppan: Simonsig Chardonnay (nr 2032), 88 kronor, eller Dr L Riesling (nr 7218), 79 kronor.

Alkolholfritt: Loxton Semillon Chardonnay (nr 1901), 39 kronor.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons