Recept
Rabarberpaj med dinkel, kardemumma, kanel och ingefära
4 portioner, 60 minuter
En oemotståndlig smakrik vårpaj med nyttig dinkel i stället för vete och havre.
Mat-Niklas Ekstedt provsmakade den när han besökte Mias kök förra veckan och gav den högsta betyg.
500 g rabarber
100 g smör
3 msk råsocker + 1 dl råsocker
1 1/2 dl dinkelflingor
1 1/2 dl siktat dinkelmjöl
1/2 dl pinjenötter
1 tsk malen kanel
1 tsk stötta kardemummakärnor
2–3 msk hackad syltad ingefära
*Smält smöret, blanda med 3 msk råsocker, dinkelflingor, dinkelmjöl och pinjenötter.
* Skär rabarber i bitar (skala eventuellt först). Blanda rabarberbitarna med 1 dl råsocker, kanel, kardemumma och grovhackad syltad ingefära. Lägg rabarbern i en pajform och smula över degen.
* Ställ in i ugnen på 175 grader i cirka 40 minuter eller tills rabarbern börjar bubbla och skorpan fått fin färg.
* Servera med vaniljvisp.
Apelsinbakad rabarber med vanilj
4 portioner, 40 minuter
Apelsin och rabarber passar fint ihop med vaniljsmaken.
500 g rabarber
2 blodapelsiner
2 vaniljstänger
1 1/2–2 dl råsocker eller muscovadosocker
crème fraiche
färsk mynta eller citronmeliss
* Värm ugnen till 150 grader. Tvätta apelsinerna, riv skalet av den ena och pressa ur saften. Vänta med den andra apelsinen.
* Klyv vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.
* Skär rabarbern i fem centimeter långa bitar. Placera i en liten ugnsfast form. Blanda vaniljfrön, socker, apelsinskal och saft. Slå på vätskan och baka i ugnen i 20–30 minuter.
* Servera ljummen med crème fraiche blandad med skalet från den andra tvättade apelsinen och färsk mynta eller citronmeliss.
Rabarbermousse med mörk choklad
4 portioner, 2 1/2 timme
En fluffig vårdröm.
500 g rabarber
1 1/2–2 dl strösocker
1/2 dl halvtorrt vitt vin
1 vaniljstång
1 kanelstång
1 citron
2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
100 g mörk choklad (minst 70 %)
* Skär rabarbern i bitar. Koka med socker och vin. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, lägg alltsammans med kanelstången i kastrullen och låt koka med.
* Smaka av med citronsaft eller socker så att det blir lagom syrligt för din smak. Låt koka sakta tills rabarbern börjar falla sönder.
* Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i fem minuter. Krama ur och låt smälta i den varma rabarbermassan.
* Låt svalna.
* Vispa grädden och blanda i. Häll upp i små formar eller glas och ställ i kylen i minst två timmar.
* Toppa med generöst med grovhackad eller riven mörk choklad.
Att dricka till:
Château Menota (nr 4087), 105 kronor för 75 cl eller det sprudlande söta Moscato d’Asti Bricco Quaglia 2006 (nr 97181), 130 kronor.
Alkoholfritt: Rabarbersaft