Annons
Nyheter

Recept

Nyheter • Publicerad 8 maj 2008
Apelsinbakad rabarber med vanilj - fin smakbrytning.
Apelsinbakad rabarber med vanilj - fin smakbrytning.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Rabarberpaj med dinkel, kardemumma, kanel och ingefära

4 portioner, 60 minuter

Annons

En oemotståndlig smakrik vårpaj med nyttig dinkel i stället för vete och havre.

Mat-Niklas Ekstedt provsmakade den när han besökte Mias kök förra veckan och gav den högsta betyg.

500 g rabarber

100 g smör

3 msk råsocker + 1 dl råsocker

1 1/2 dl dinkelflingor

1 1/2 dl siktat dinkelmjöl

1/2 dl pinjenötter

1 tsk malen kanel

1 tsk stötta kardemummakärnor

Annons

2–3 msk hackad syltad ingefära

*Smält smöret, blanda med 3 msk råsocker, dinkelflingor, dinkelmjöl och pinjenötter.

* Skär rabarber i bitar (skala eventuellt först). Blanda rabarberbitarna med 1 dl råsocker, kanel, kardemumma och grovhackad syltad ingefära. Lägg rabarbern i en pajform och smula över degen.

* Ställ in i ugnen på 175 grader i cirka 40 minuter eller tills rabarbern börjar bubbla och skorpan fått fin färg.

* Servera med vaniljvisp.

Apelsinbakad rabarber med vanilj

4 portioner, 40 minuter

Apelsin och rabarber passar fint ihop med vaniljsmaken.

500 g rabarber

2 blodapelsiner

Annons

2 vaniljstänger

1 1/2–2 dl råsocker eller muscovadosocker

crème fraiche

färsk mynta eller citronmeliss

* Värm ugnen till 150 grader. Tvätta apelsinerna, riv skalet av den ena och pressa ur saften. Vänta med den andra apelsinen.

* Klyv vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.

* Skär rabarbern i fem centimeter långa bitar. Placera i en liten ugnsfast form. Blanda vaniljfrön, socker, apelsinskal och saft. Slå på vätskan och baka i ugnen i 20–30 minuter.

* Servera ljummen med crème fraiche blandad med skalet från den andra tvättade apelsinen och färsk mynta eller citronmeliss.

Rabarbermousse med mörk choklad

4 portioner, 2 1/2 timme

Annons

En fluffig vårdröm.

500 g rabarber

1 1/2–2 dl strösocker

1/2 dl halvtorrt vitt vin

1 vaniljstång

1 kanelstång

1 citron

2 gelatinblad

4 dl vispgrädde

100 g mörk choklad (minst 70 %)

Annons

* Skär rabarbern i bitar. Koka med socker och vin. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, lägg alltsammans med kanelstången i kastrullen och låt koka med.

* Smaka av med citronsaft eller socker så att det blir lagom syrligt för din smak. Låt koka sakta tills rabarbern börjar falla sönder.

* Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i fem minuter. Krama ur och låt smälta i den varma rabarbermassan.

* Låt svalna.

* Vispa grädden och blanda i. Häll upp i små formar eller glas och ställ i kylen i minst två timmar.

* Toppa med generöst med grovhackad eller riven mörk choklad.

Att dricka till:

Château Menota (nr 4087), 105 kronor för 75 cl eller det sprudlande söta Moscato d’Asti Bricco Quaglia 2006 (nr 97181), 130 kronor.

Alkoholfritt: Rabarbersaft

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons