Annons
Nyheter

Recept

Nyheter • Publicerad 2 juli 2008
Lägg en bit fetaost på grillen. Mums à la grecque!
Lägg en bit fetaost på grillen. Mums à la grecque!Foto: R Jansson/Scanpix

Potatisstomp med pepparrot och citron

4 portioner, 30 minuter

Annons

Pigg potatis piffar upp grillmaten.

1 kg små färskpotatisar

50 g smör

1/2-1 dl färskriven pepparrot

flingsalt

1 knippa gräslök

2 tsk vit tryffelolj

saft och rivet skal av 1/2 citron

nymalen svartpeppar

* Koka potatisen knappt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.

Annons

* Stöt potatisen lite lätt med en potatisstöt i kastrullen. Tillsätt smör, pepparrot, salt, strimlad gräslök, tryffelolja samt skal och saft av citronen. Smaka av med peppar och eventuellt lite extra pepparrot.

* Servera till gärna grillad fisk eller korv.

Grillad feta i folie

2 portioner, 15 minuter

Mycket enkel och vanlig rätt som serveras i olika varianter i Grekland.

1 skiva fetaost, 150 gram

1 tomat

1/2 jalapeño eller 1/2 grön paprika

olivolja

torkad oregano

Annons

svartpeppar

* Lägg fetaosten på ett stort dubbelt folieark. Skiva tomaten och placera ovanpå. Toppa med urkärnad strimlad jalapeño eller paprika. Ringla över olivolja, strö över lite oregano och nymalen svartpeppar. Förslut foliepaketet och lägg på grillen i cirka 10 minuter.

* Ät som förrätt eller tillbehör till grillat lamm- eller fläskkött.

Mias bästa BBQ-grillsås

1 rejäl sats, 30 minuter

En favorit som tål en repris. Oemotståndlig och gravt beroendeframkallande sås som passar till grillat fläskkött, fågel och lamm. Håller i kylskåp i en vecka.

1 färsklök eller 1/2 gul lök

2 msk rapsolja

1 dl ketchup

1/2 dl HP-sås

Annons

1/2 dl äppelcidervinäger

1 1/2 dl tomatjuice

1/2 dl svartvinbärsgelé

2 msk mörk sirap

2 msk worcestersås

1 tsk liquid smoke (finns i kryddbodar och välsorterade livsmedelsbutiker)

1 tsk kanel

2 rutor mörk choklad (minst 70 %)

1 tsk chilipulver

1/2 tsk cayennepeppar

Annons

salt

* Skala löken om den inte är färsk. Finhacka och fräs mjuk i oljan i en kastrull utan att löken tar färg.

* Tillsätt ketchup, HP-sås, vinäger, tomatjuice, gelé, sirap, worcestersås, liquid smoke och kanel.

* Hacka chokladen och häll i under omrörning.

* Krydda med chilipulver, cayenne och lite salt. Låt sjuda i 15 minuter och kör sedan såsen slät i mixern.

* Servera ljummen eller varm till grillat fläskkött, lamm eller fågel.

* Överbliven sås kan förvaras i försluten glasburk i kylen i uppåt en vecka.

Att dricka till:

Vitt: Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (6463), 79 kronor.

Rött: 2006 Hacienda Araucano Cabernet Sauvignon Carmenere (6530), 69 kronor.

Rosé: Uvanis Cabernet Sauvignon Rosado 2007 (96205), 70 kronor.

Öl: Pripps Blå Pure Sommar (nr 11415), 10:90 kronor.

Alkoholfritt: Kaliber Premium Lager (nr 1986), 9 kronor. (TT Spektra)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons