Annons
Nyheter

Nu är tomaterna bäst på burk

Sverige är tomaternas U-land. Speciellt vintertid. Räddningen stavas kvalitetstomater på burk.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2008
Förakta inte tomater på burk. Lägg på några kronor extra i stället och köp kvalitetstomater med mycket smak.
Förakta inte tomater på burk. Lägg på några kronor extra i stället och köp kvalitetstomater med mycket smak.Foto: Stefan Gustavsson/Scanpix
Foto: Stefan Gustavsson / SvD / SCANPI

Ibland är man faktiskt dum som en gås. Särskilt när man shoppar. När vi är på firarhumör kan vi utan att tveka smälla hundralappar på hängmörad oxfilé, kalixfiskad löjrom eller australiensolad shiraz – men när det kommer till de små, små detaljerna – då börjar strypsnaran dras åt kring plånboken. Just en sådan prekär detalj är konserverade tomater.

En helt ovetenskaplig gissning är att nio av tio svenskar väljer det där erbjudandet ”tre för en tia” hellre än en endaste burk för hela hutlösa tio kronor. Gissa vilka som är godast?

Annons

Och det är här logiken börjar halta. Det är ju inga direkt svindlande summor det handlar om. En plastförpackning färska smaklösa holländska växthusodlade cocktailtomater kostar 35 spänn. Men en burk smakrika tomater från italienska solsmekta fält går loss på tio kronor. Vad får man för en tia idag egentligen? Inte mycket.

Mutti eller San Marzano

Kan det då inte vara värt de där små extrakronorna för att få lite solsken i köttfärssåsen? Visst kan vi väl alla drabbas av en skral kassa emellanåt, men en investering på fyra–fem kronor ger garanterat smakrik avkastning.

Lågbudgetmärkena har nämligen inte bara sämre tomater, de fyller också burkarna med en massa äckligt vatten för att komma upp i rätt vikt utan att behöva stoppa i fler kassa tomater. Vem vill betala för konserverat tomatskadat vatten?

Fem regler

Nu är det ju tyvärr så illa ställt i detta tomaternas U-land att det inte är helt enkelt att få tag i kvalitetstomater på burk. Enklast att hitta är märket Mutti, men inte ens det är lätt. Leta annars efter burkar med texten San Marzano, det är en italiensk synnerligen trevlig tomatsort. Och köp ett gäng när du väl hittar dem. Tjata annars på din handlare att han eller hon ska ta hem.

µ Tumregel ett är tragiskt enkel: Ju dyrare desto godare.

µ Regel nummer två: Lägg ner jakten på färska tomater vintertid. Då smakar de desto godare när det väl är dags.

µ Regel nummer tre: Om du ändå inte kan avstå från färska – köp alltid tomater med näsan. Färgen är oftast tillkommen

på skumma grunder?

Annons

µ Regel nummer fyra: Hela konserverade tomater ger mer smak och mer fibrer för pengarna jämfört med krossade tomater. Mosa dem lite med en slev eller klipp med sax för såsigare konsistens.

µ Regel nummer fem: Cocktailtomater på burk är kul. De håller formen även efter kokning.

Värt att tänka på är också att tomater innehåller dunderantioxidanten lykopen. Det coola är att den inte försvinner vid tillagning, utan snarare förstärks.

Med andra ord finns det alls ingen anledning att fnysa åt burktomater. Hellre en burk bra kvalitetstomater än ett kilo färska tomater som smakar kopieringspapper.

Mia Gahne, TT Spektra

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons