Annons
Nyheter

Knådfritt bröd med aprikoser

Martin Johansson slog igenom med dunder och brak i och med sin brödblogg Pain de Martin som snabbt blev oerhört välbesökt.
Nyheter • Publicerad 24 september 2010
Saftigt bröd med frukt.
Saftigt bröd med frukt.Foto: Martin Johansson

Nu kommer uppföljaren till den populäre hemmabagarens första bok Surdegsbröd. Den nya fina boken heter Enklare bröd (Natur & Kultur) och bjuder på knådfria bröd med och utan surdeg. Den här gången står han själv för såväl text som form och foto.

Vi fick låna ett recept ur boken.

Annons

Aprikosbröd

1 bröd

"Man behöver inte hänga upp sig på just aprikoserna i det här receptet. Nä, det här enkla brödet kan man baka på lite vad som helst. Töm skåpen bara. 100 g aprikoser kan alltså läsas som vilken torkad frukt som helst, russin, fikon, dadlar eller tranbär."

100 g torkade aprikoser (1-1 1/2 dl)

3 g färsk jäst (3 krm)

300 g kallt vatten (3 dl)

240 g vetemjöl special (4 dl)

120 g dinkelmjöl fullkorn (2 dl)

6-9 g salt (1-1 1/2 tsk)

100 g nötter (t ex hälften hasselnöt, hälften valnöt) (2 dl)

Annons

På kvällen:

Blanda degen. Hacka aprikoserna grovt. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör tills allt blandats ordentligt och tillsätt sedan frukt och nötter. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.

På morgonen:

Baka ut brödet. Skrapa ut degen på mjölat bakplåtspapper. Rikligt med mjöl ska det vara, gärna vetemjöl. Strö lite mjöl ovanpå degen och rulla den sedan till en ganska hög limpa. Låt jäsa cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. Placera en plåt på mittenhyllan och en oöm plåt på nedre hyllan.

Baka av brödet:

Dra upp papperet med degen på en skärbräda eller en bricka och låt det sedan glida in på den heta plåten. Lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter kan du ta en titt på brödet. Börjar det få lite väl mycket färg kan du sänka till 200 eller 225 grader. Låt stå ytterligare 15-20 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler.

Tips:

Vänta med att blanda i frukt och nötter tills mjöl och vatten har blandats. Då slipper man risken för mjölgömmor.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons