Annons
Nyheter

Kaffe bra för hjärtat

Greppa kaffekoppen, koffeinister.
Nyheter • Publicerad 1 september 2010
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Kaffe kan minska påfrestningarna på stora kroppspulsådern, och därmed hjärtat, hos den som har högt blodtryck. Åtminstone om kaffet är grekiskt.

Detta enligt en studie bland nästan 700 kvinnor och män mellan 65 och 100 år, bosatta på den grekiska ön Ikaria. En forskargrupp samlade in detaljerade uppgifter om deltagarnas levnadsvanor och mätte bland annat deras blodtryck, vikt och grad av åderförkalkning.

Annons

Resultatet, som har presenterats på hjärtläkarkongressen i Stockholm, visade att en till två dagliga koppar kaffe kan kopplas till minskad styvhet i stora kroppspulsådern, aorta, hos dem med högt blodtryck. Det är positivt, för en mer töjbar kärlvägg brukar innebära minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Forskarna tror att antioxidanter i kaffet av typen polyfenoler, som också finns i choklad och rödvin, ligger bakom. De traditionellt grekiska kaffeblandningarna har också höga halter av så kallade diterpener som också ska ha gynnsamma effekter.

Kaffe framstår mer och mer som något av en hälsodryck. Tidigare, mer eller mindre tunga vetenskapliga studier, har tillskrivit de beska aromatiska dropparna egenskaper som skydd mot cancer, diabetes och demens. Effekterna på hjärtat är på det stora hela mer osäkra.

Aromämne och läkemedel

Kaffe består av malda och rostade kaffebönor. Drycken sägs innehålla över 800 olika ämnen, bland annat koffein som i Sverige är klassat både som läkemedel och som aromämne. Överdosering kan ge bland annat illamående, oro, darrningar, sömnsvårigheter, huvudvärk och ökad hjärtfrekvens. I mycket höga doser – motsvarande någonstans mellan 50 och 100 kaffekoppar – är koffein dödligt.

Varje svensk dricker i genomsnitt nästan 160 liter kaffe per år vilket motsvarar 3,4 koppar om dagen.

Källa: Svensk Kaffeinformation, Livsmedelsverket (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons