Annons
Nyheter

Grytornas gryta

Den franska köttgrytan är i en klass för sig. Mustig, smakrik och perfekt att samlas kring en dag i september.
Nyheter • Publicerad 3 september 2010
Fransk köttgryta är något av grytornas gryta. Här får köttet koka med vin, massor av lök, svamp och bacon.
Fransk köttgryta är något av grytornas gryta. Här får köttet koka med vin, massor av lök, svamp och bacon.Foto: Dan Strandqvist

Fransk köttgryta

För 4 personer

Annons

1 1/2 timme

800 g högrev av nöt

smör och olivolja

2 morötter

1 bit rotselleri

2 gula lökar

1 liten purjolök

100 g bacon

100 g färska champinjoner

12 små lökar

Annons

2 vitlöksklyftor

3 dl rödvin

5 dl buljong från tärning

1/2 kruka färsk timjan

1 lagerblad

1 msk tomatpuré

salt och peppar

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 knippa persilja

Att äta till:

Annons

potatismos

blandade blad

bröd

Gör så här:

1. Skär köttet i bitar med 3 cm sida. Skala och skiva morötterna, skär rotsellerin i bitar och hacka de gula lökarna. Strimla purjolök och bacon. Skala smålökar och dela champinjonerna. Bryn smålökar, champinjoner, bacon och purjolök med smör och olivolja. Ta upp och ställ åt sidan.

2. Bryn köttet i en stor gryta. Tillsätt rotsaker, gul lök och riven vitlök. Fortsätt med rödvin, buljong, timjan, lagerblad, tomatpuré samt salt och peppar. Koka upp och sjud under lock i en timme.

3. Mot slutet tillsätts champinjoner, smålök, bacon och purjolök. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud grytan 5 minuter till. Servera med bröd, sallad och potatismos.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons