Annons
Nyheter

Gott nytt grönt

När helgerna rasat ut brukar kroppen ta slut.
Hämta kraft med grönsaker.
I dag serverar vi skön grön mat som funkar lika fint till fest som vardag.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2008
Portvinskokta svartrötter med getost är vegetarisk mat med både smak och stil.
Portvinskokta svartrötter med getost är vegetarisk mat med både smak och stil.Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Grön soppa. Grönkål är en förträfflig svensk vintergrönsak. Servera den gärna som soppa.
Grön soppa. Grönkål är en förträfflig svensk vintergrönsak. Servera den gärna som soppa.Foto: Leif R Jansson/Scanpix
En vegetarisk saffransdoftande gryta laddad med smak, kikärter och kärlek.
En vegetarisk saffransdoftande gryta laddad med smak, kikärter och kärlek.Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Livsmedelsverket rekommenderar att vi får i oss 500 gram frukt och grönsaker per dag. Ett halvt kilo, med andra ord. Räck upp en hand alla som ätit ett halvt kilo grönt om dagen den senaste tiden! Tänkte väl det?

Efter julskinkor, köttbullar, revbensspjäll och bombastiska nyårssupéer brukar det bli lite halvdant med grönsaksintaget. Vi hamnar i något slags näringsmässigt koma där ingen orkar tänka en fiberrik tanke, ännu mindre bry sig om sånt som vitaminer och antioxidanter. Man har liksom fullt sjå med att samla energi för att leta reda på fjärrkontrollen.

Annons

Snällt mot miljön

Men faktum är att vi får mer kraft om vi äter lite bättre. Satsar man på vegetariskt undviker man dessutom den där stendumma dästheten som får en att känna sig som en klubbad oxe efter varje ohämmad köttfestival. Att grönsaker är nyttigt för hela kroppen följer liksom med på köpet. Köp två, betala för en.

Och när vi ändå är i gång och försöker sparka liv i det helgslumrande samvetet kan det vara på sin plats att påpeka att köttproduktion är den livsme-delsindustri som är den allra största klimatskurken. Att äta vegetariskt är att vara snäll mot miljön. Särskilt om man väljer ekologiskt så klart. Undvik gärna grönsaker som fraktats runt halva jorden om du vill bry dig.

Så här års finns det fantastiskt härliga svenska vintergrönsaker såsom grönkål, brysselkål, jordärtskockor, palsternackor och persiljerötter. Om vi är dåliga på att äta grönsaker överlag är vi totalt urusla på att äta rotfrukter och kål, två sanslöst underskattade vitamininjektioner för kropp och själ.

"Begå myteri"

Sedan är det förstås en helt annan femma att grönsaksdiskarna i det här landet kan få en att vilja lägga sig ner och hamra med nävarna på butiksgolvet och tjuta ikapp med de trilskande godiskrävande treåringarna.

Egentligen borde vi begå myteri eller nåt. En grön revolution mot smaklösa tomater, möglig vitlök, svampig zucchini, rutten rödlök och svindyr paprika. Ge oss schyssta årstidsbundna vettiga närodlade grönsaker i stället. Hur svårt kan det vara?

Ett bra sätt att se till att få i sig grönsaker är att prenumerera på dem. Ekolådan och Årstiderna är två företag som levererar ekologiska grönsaker direkt till dörren. De servar mest storstadsregionerna, men man kan gå samman med grannar och kompisar och ansöka om leverans.

En absolut briljant början på det nya året. Grönt är skönt, så det så.

Mia Gahne, TT Spektra

Att dricka till:

Till soppan och svartrötterna: Fleur du Cap Sauvignon Blanc Unfiltered (nr 2076), 99 kronor eller Mehofer Grüner Veltliner Klassik 2006 (nr 98129), 78 kronor.

Till grytan: Errazuriz Cabernet Sauvignon Rosé (nr 2970), 69 kronor, eller Valle Reale Vigne Nuove Cerasuolo 2006 (nr 2242), 79 kronor.

Alkoholfritt: Lingondricka.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons