Annons
Nyheter

Gös med dillsmak

All fisk, i synnerhet skinnfria filéer, ska sjudas mycket varsamt.
Nyheter • Publicerad 10 september 2010
Fiskfiléer som kokas rullas alltid med det som var skinnsidan inåt. Då öppnar sig inte fisken vid tillagningen.
Fiskfiléer som kokas rullas alltid med det som var skinnsidan inåt. Då öppnar sig inte fisken vid tillagningen.Foto: Dan Strandqvist

Vanligtvis räcker ett par minuter på spisen följt av ett par minuters vila i den varma vätskan.

Kokt gösfilé med dillsås och räkor

Annons

För 4 personer

25 minuter

800 g skinn- och benfri gösfilé

2 fiskbuljongtärningar

8 dl vatten

3-4 kvistar färsk timjan

Till såsen:

4 dl av vattnet från fiskkoket

1 dl grädde

1 tsk mild vitvinsvinäger

Annons

1/2 dl finhackad dill

salt och peppar

1 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten

salt och vitpeppar

Att äta till:

räkor

kokt potatis

citron

blandad sallad

Gör så här:

Annons

1. Rulla ihop den skinn- och benfria gösen med det som varit skinnsidan inåt. Lägg fiskarna tätt i en lagom stor kastrull. Koka upp vatten och fiskbuljong i en annan kastrull. Slå den heta vätskan varsamt över fiskarna och sjud dem under lock i 2 minuter. Låt fisken dra 2 minuter i buljongen vid sidan av spisen.

2. Sila av 4 dl vätska från fisken och koka upp den med grädde och vinäger. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen 5 minuter. Smaka av med dill, salt och peppar.

3. Lägg upp fisken och slå lite sås över. Garnera med räkor och bjud kokt potatis, citron och bladad sallad till.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons