Fläskkött med julkänsla
Det är inte svårare än att laga en eller flera köttbitar, och såsen kan man förbereda. Kombinationen fläskkött, senap och ingefära ger en försmak av julen.
Fläskytterfilé med skånsk senapssås
För 4 personer
Tid: 40 minuter
600 g mörad fläskytterfilé
1 tsk stött, torkad rosmarin
1 tsk stött, torkad timjan
1/2 tsk mald ingefära
salt och peppar
smör och rapsolja
Till såsen:
2 dl grädde
2 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk skånsk senap
majsstärkelse
salt och peppar
Att äta till:
kokt potatis
broccolibuketter
tomater
Gör så här:
1. Putsa vid behov köttet innan det gnids in med stött rosmarin och timjan, ingefära, salt och peppar. Bryn köttet runt om i lika delar smör och rapsolja. Efterstek i 175 graders ugn eller i gryta under lock tills kärntemperaturen ligger kring 70 grader. Ta upp köttet och linda in det i aluminiumfolie. Låt köttet ligga i 10 minuter.
2. Koka upp grädde och vatten. Rör ner senap och tillsätt vinäger. Red med majsstärkelse och sjud såsen 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Packa upp och skär köttet i ganska tunna skivor. Servera med sås, kokt potatis, lättkokt broccoli, tomat och gärna någon örtkrydda som garnityr.
Dan Strandqvist /TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se