Annons
Nyheter

Fläskkött med julkänsla

Helstekt fläskytterfilé är praktisk mat om man har gäster.
Nyheter • Publicerad 20 november 2009
Adventsmiddag med försmak av jul kan vara lättlagad fläskytterfilé med skånsk senapssås.
Adventsmiddag med försmak av jul kan vara lättlagad fläskytterfilé med skånsk senapssås.Foto: Dan Strandqvist

Det är inte svårare än att laga en eller flera köttbitar, och såsen kan man förbereda. Kombinationen fläskkött, senap och ingefära ger en försmak av julen.

Fläskytterfilé med skånsk senapssås

Annons

För 4 personer

Tid: 40 minuter

600 g mörad fläskytterfilé

1 tsk stött, torkad rosmarin

1 tsk stött, torkad timjan

1/2 tsk mald ingefära

salt och peppar

smör och rapsolja

Till såsen:

2 dl grädde

Annons

2 dl vatten

1 tsk vitvinsvinäger

2 msk skånsk senap

majsstärkelse

salt och peppar

Att äta till:

kokt potatis

broccolibuketter

tomater

Gör så här:

Annons

1. Putsa vid behov köttet innan det gnids in med stött rosmarin och timjan, ingefära, salt och peppar. Bryn köttet runt om i lika delar smör och rapsolja. Efterstek i 175 graders ugn eller i gryta under lock tills kärntemperaturen ligger kring 70 grader. Ta upp köttet och linda in det i aluminiumfolie. Låt köttet ligga i 10 minuter.

2. Koka upp grädde och vatten. Rör ner senap och tillsätt vinäger. Red med majsstärkelse och sjud såsen 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Packa upp och skär köttet i ganska tunna skivor. Servera med sås, kokt potatis, lättkokt broccoli, tomat och gärna någon örtkrydda som garnityr.

Dan Strandqvist /TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons