Annons

Webb-TV: Stort intresse för tatueringar

Tatueringar kan ha en stark betydelse för den som bär dem. Det visar bilderna av Markbornas egna kroppskonst som nu visas på Rydals museum.
Mark • Publicerad 28 januari 2008
Joni Ahoks följer den japanska traditionen i sitt val av motiv. Symbolikens kraft tilltalar honom. Tatueraren Tommy Thöreby jobbar just nu med ryggmotivet.
Joni Ahoks följer den japanska traditionen i sitt val av motiv. Symbolikens kraft tilltalar honom. Tatueraren Tommy Thöreby jobbar just nu med ryggmotivet.Foto: Marie Haglund

Rydal. I går var det vernissage för en japansk vandringsutställning om helkroppstatueringar på Rydals museum. Samtidigt visas Markbornas personliga tatueringar, en samling som troligtvis kommer att bli ännu större.

– Vi planerar ytterligare ett fototillfälle för dem som vill visa sin tatuering, det blir den 24 februari, säger Christina Shaerer, intendent på Rydals museum.

Annons

Ola Eriksson, som fotograferat tatueringarna, är nöjd med resultatet.

– Det är ju svårt att mäta sig med de japanska bilderna som visar tatuering i världsklass, men vårt projekt har ett lite annat syfte, säger han.

Ola Eriksson berättar hur stora, starka karlar visat upp tatueringar av husdjur. Han har i flera fall fått omvärdera sina fördomar.

– Mycket har varit oväntat vilket är extra roligt, säger han.

Till det första fototillfället kom ett fåtal personer. Efter hand kom allt fler och totalt visas nu 76 tatueringar.

– Vi har i stort sett inte haft någon som har hoppat av, vilket jag tycker är fantastiskt, säger Ola Eriksson.

Joni Ahoks har ett stort intresse för den japanska bildkonsten som nu visas på Rydals museum. Han håller själv på att fylla sin kropp med bilder från den japanska traditionen.

Sedan tidigare är han tatuerad på armar och vader, men han planerar att fylla sin kropp med bilder, likt de japanska männen i utställningen.

I går fick besökarna på vernissagen chans att se när bilden på hans rygg växte fram. Tatueraren Tommy Thörneby beräknar att hela bilden är klar om ett år.

– Det tar tid om man ska göra en bild med mycket färg som det handlar om här. Vi håller på ungefär tre timmar per tillfälle med ett par veckors mellanrum, säger Tommy Thörneby.

Utställningen pågår fram till den 13 april.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons