Annons

webb-TV: 110-faldigt grattis Hulda

Gratulanterna stod på kö för att fira Sveriges näst äldsta människa, Hulda Carlson som fyllde 110 år i går. Födelsedagsbarnet hade sett fram emot stunden i flera veckor, men såg lite matt och blek ut när firandet började.
Mark • Publicerad 2 februari 2008
Hulda Carlsson hade sett fram emot födelsedagsfesten i flera veckor. Över 100 personer kom till Horred för att fira Sveriges näst äldsta person.
Hulda Carlsson hade sett fram emot födelsedagsfesten i flera veckor. Över 100 personer kom till Horred för att fira Sveriges näst äldsta person.Foto: Anders Robertsson

– Det blir nästan lite för mycket med allt det här, sa hon när pressen flockades runt henne i matsalen där drygt 100 gäster hade samlats.

– Nu tar de kort på dig, hojtade någon och då spreds ett litet leende på Huldas läppar.

Annons

För hon vill gärna se bra ut och vet att människor är förundrade över att hon är så vacker, sin höga ålder till trots. I går morse hade hon legat och vilat med papillotter i håret, eftersom det där med frisyren är A och O för Hulda. Och hon hade klätt sig fin i en lilablommig klänning.

– Hon var så pigg när hon vaknade och åt en rejäl frukost med kokt ägg, smörgås med honung på och kaffe, berättar Anita Svensson som är Huldas kontaktperson på Ekås servicehus.

Upptrappningen inför högtidsdagen, med flera intervjuer tidigare under veckan och Huldas egna förväntan inför festligheterna, tog dock ut sin rätt. Hon blev trött och illamående efter frukost och fick vila lite extra inför uppvaktningen.

Hulda hade en enda önskan inför födelsedagen: hon ville höra dragspelsmusik. Så det var till klaviaturtoner som personal, anhöriga och övriga gäster klämde i med ”Vi gratulerar?”.

Ingrid Carlsson, som är gift med en av Huldas fyra söner, berättade att den trötthet som drabbade födesledagsbarnet i går bara var en tillfällighet. Än finns det krut i Hulda som sedan julhelgen har kämpat sig igenom två lunginflammationer.

– Hulda har faktiskt blivit piggare de tre sista åren då hon har bott på Ekås. Personalen skämmer bort henne, det är rena paradiset här, säger Ingrid Carlsson.

Trots att Hulda behöver vila mellan måltiderna så blir det för långsamt för henne att hänga för mycket på rummet.

– Hon är med på alla aktiviteter vi har varje vecka. Och så sent som i höstas var hon med och rullade sockerringar, berättar Anita Svensson.

Hulda Carlsson bodde kvar i det egna huset i Hyltenäs tills hon var 107 år gammal. Tack vare hjälpen från sönerna, främst hemmaboende Evert, så klarade hon sig helt utan hemtjänstens hjälp.

BT har följt den förvånansvärt pigga damen under årens lopp. Hon har bland annat berättat att hårt arbete från tidig ålder och ett gott humör har bidragit till hennes långa levnad.

Annons

Men det sitter nog lite i generna också. Hon har åtta syskon och nästan alla har blivit minst 90 år. En av systrarna blev 103.

Det som utmärker Hulda från många andra är hennes stora ödmjukhet.

– Varje kväll tackar hon för den hjälp som hon har fått under dagen. Hon är helt otrolig, det är en ära för oss att få vårda henne, säger Marita Johansson.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons