Annons

Vinterbarn - en upplevelse för förskolebarn

Utställning där barn kan både titta och röra.
Mark • Publicerad 12 december 2008
Elina Tenghdahl och Linda Szigeti har tillverkat och målat sagofigurerna som hänger runt om i rummet på Rydals museum.
Elina Tenghdahl och Linda Szigeti har tillverkat och målat sagofigurerna som hänger runt om i rummet på Rydals museum.Foto: Lina Lundström

Rydals museums nya utställning heter Vinterbarn - leka och peka och låter barnen uppleva en utställning där de inte bara får titta utan också röra. Barnen på Rydals förskola var först på plats när utställningen öppnade.

– Vi har tänkt på hur barnen vill att det ska se ut. Det räcker inte med att hänga tavlorna lite längre ned för att det ska bli en bra utställning för barn, säger Ulrika Kullenberg på Rydals museum.

Annons

Barnen från Rydals förskola samlas i ett rum där de får lyssna på en saga och sedan får de krypa genom en tunnel som leder in till lekrummet intill. Där hänger stora sagofigurer i färgstarka färger av orange, grönt, blått och rött som barnen kan titta på och röra vid. En gunga finns uppsatt och på baksidan av figurerna finns ett fack som innehåller sagoböcker.

– Vi har medvetet hängt de långt ner för att barnen ska kunna röra vid dem, säger Linda Szegete som tillsammans med Elina Tängdahl och ungdomshandledaren Sagit Paulsson har inrett rummet.

– Det var kul och se deras reaktioner. De pekade och kände igen figurerna från böckerna, säger Linda Szegete.

Lite längre bort i rummet hänger bilderna från de olika barnboksillustratörerna. Både de och figurerna i kartong och har valts ut bland böcker som är populära på biblioteket.

– Vi valde de med bra illustrationer men undvek de allra mest kända som till exempel Astrid Lindgren, säger Ulrika Kullenberg.

Både utställarna och teknikerna de använder är vitt skilda. Medan vissa använder sig av traditionell akvarell så tar andra datorn till hjälp.

Lina Lundström

lina.lundstrom@bt.se

033-7000 719

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons