Annons

Vindkraftverket stör dem

– Det låter som ett flygplan som aldrig landar.
Conny och Iris Strömberg är inte alls nöjda med sin nya granne – vindkraftverket på Hökås.
Mark • Publicerad 15 januari 2008
Conny och Iris Strömberg tycker att det högt belägna vindkraftverket har större ljudspridning än de hade väntat sig. - Det låter som ett flygplan som aldrig landar, tycker paret.
Conny och Iris Strömberg tycker att det högt belägna vindkraftverket har större ljudspridning än de hade väntat sig. - Det låter som ett flygplan som aldrig landar, tycker paret.Foto: Hannah Larsson

SKÄMNINGARED. Två timmar efter att vindkraftverket hade satts i drift i november, konstaterade Conny och Iris Strömberg att de fått ett nytt bakgrundsljud.

Propellrarnas svischande varierar med vindstyrka och – riktning och var inte alls något som paret hade räknat med när det byggdes. Strömbergs bor inte så nära verket att de hade yttranderätt inför bygglovet, något som de tycker att de borde haft.

Annons

– Vi bor ungefär på jämnhöjd med snurran och dess höga placering gör att spridningseffekten på ljudet är maximal, menar Conny Strömberg.

De säger sig få medhåll av grannar.

– Alla är bekymrade över ljudnivån och många säger att det till och med hörs inomhus.

Hustrun Iris Strömberg håller med.

– Det är ett ständigt pulserande ljud, det låter som ett flygplan som aldrig landar.

Paret befarar att vindkraftverket har negativ inverkan på de kringboendes fastighetsvärden.

De kommer att kräva en mätning av bullernivån. Inför bygglovet kalkylerades ljudnivåerna till att på tio av tolv ljudkänsliga områden hålla gränsen på 40 dBA. Där gränsvärdet överskreds, var de boende ändå positiva till vindkraftverket.

Ljudet från vindkraftverket har fått paret Strömberg att fundera kring tillståndsgivning av vindkraftverk.

– Det är inne nu med vindkraft och det är lätt att förespråka det om man bor på avstånd, tycker Conny Strömberg.

– Det finns ju en anledning till att man bosätter sig som vi gör, och det är tystnaden. Men den har tagits ifrån oss nu, säger Iris Strömberg.

Annons

Paret har börjat titta på olika rättsfall där planerade vindkraftverk har överklagats och tänker motsätta sig en eventuell utbyggnad av Hökåsverket med fler vindsnurror.

– Det kan vi inte acceptera, säger Conny Strömberg bestämt.

Ljudstörningar

Två typer av ljud kan störa kringboende. Det mekaniska ljudet är ”metalliskt” och kommer från växellåda, pumpar och fläktsystem. Ny teknik och bättre ljudisolering har gjort att problemet har minskat.

Det aerodynamiska ljudet är ”väsande” och kommer från turbinbladen. Genom att ändra bladens form och hur de drivs då de riktas mot bebyggt område, försöker vindkraftindustrin komma underfund med problemen.

Källa: Vattenfall

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons