Annons

Vindkraftbeslut överklagas

Efter kommunens bakslag fortsätter boende i Hökås kämpa för att få tyst på vindkraftverket.
Mark • Publicerad 27 mars 2013
Foto: TRONS / SCANPIX

– Å ena sidan är man uppgiven efter alla år, å andra sidan har vi inget annat val än att kämpa, säger Elise Benjaminsson.

Det väsnas minst lika mycket kring vindkraftverket som från det, som klagande grannar anser.

Annons

Som BT berättat tidigare gick länsstyrelsen emot kommunens beslut att vindkraftverket måste tas bort för att det bullrar för mycket och saknar bygglov.

Dryga 30-talet grannar vänder sig nu till Mark- och miljödomstolen för att få Länsstyrelsens beslut upphävt och verket nedmonterat - för gott.

Länsstyrelsen anser att bullerfrågan redan har utretts, till vindkraftverkets fördel. Det anser inte de boende. Frågan handlar mycket om vilken av de mätningar som gjorts som ska gälla – i vissa fall klarar verket kravet på 40 decibel, i vissa fall bullrar det mer.

– Bullret är inte utrett och det har länsstyrelsen också sagt tidigare. Och det är konstigt att Länsstyrelsen litar mer på beräkningar än på faktiska mätningar. Man verkar tro mer på kartan än på verkligheten, säger Elise Benjaminsson.

Och verkligheten är enligt henne ett dunkande och pulserande oväsen dygnet runt sedan flera år tillbaka, så fort verket är igång.

– Ett ständigt irritationsmoment. Ljudet går in i huset, barnen vaknar och tror det är åskan som går, man kan inte sova med fönstren öppna, det är otroligt jobbigt.

– Hade det varit en motorväg med ständigt trafikbrus vore det en annan sak. Men detta buller går inte att jämföra med något annat.

Bland grannarna finns också oron över att det blir svårt att sälja sin fastighet framöver.

– Huset och omgivningarna är en dröm för oss som flyttat ut på landet och därför kan vi inte ge upp. Men man undrar ju om man har råd att flytta härifrån.

Hur länge tror du det dröjer tills ärendet avgjorts en gång för alla?

– Det kan man fråga sig. Jag tycker det är bedrövligt att man inte kommer tillrätta med detta. Vindkraftsindustrin borde ju vara intresserad av att få det rätt och riktigt, eftersom verket här i Hökås gett branschen väldigt dålig pubicitet.

Magnus Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons