Annons

Var femte mister jobbet på Ludvig Svensson– flera av dem trotjänare

34 personer, nästan var femte kollektivanställd, mister jobbet på AB Ludvig Svensson i Kinna. Flera av dem har jobbat i företaget ett 30-tal år och är nu i 55-årsåldern.
Mark • Publicerad 5 februari 2010

– Tyvärr blir det svårt för de uppsagda att hitta nya jobb i denna djupa lågkonjunktur, säger IF Metalls klubbordförande Tony Ragnarsson.

De drabbade har fått beskedet vid personliga samtal under måndagen och tisdagen.

Annons

– De flesta var naturligtvis besvikna och undrade varför just de får gå. Sedan finns det alltid några som ser chansen att göra något annat som de har funderat på länge, säger Ragnarsson.

Företagsledningen och facket har jobbat efter en avtalsturlista som tar hänsyn till både kompetens och anställningstid. De uppsagda har jobbat mellan 2,5 och ett 30-tal år på Ludvig Svensson.

– Vi behöver medarbetare som kan jobba på ett flexibelt sätt med både det ena och det andra för att säkra konkurrenskraften. De som har förkovrat sig har fördel, säger personalchefen Lotta Bergquist.

62-åringar och äldre har tillfrågats om de funderar på förtida pension.

– Fem personer har erbjudit sig frivilligt att sluta, säger Tony Ragnarsson.

De får ett avgångsbidrag på 39 000 kronor och blir dessutom arbetsbefriade under delar av uppsägningstiden på sex månader.

En handfull uppsagda trotjänare är nu i 55-årsåldern.

– Det är fruktansvärt tragiskt, men jag känner med alla berörda. Förr kunde man hanka sig igenom en lågkonjunktur genom att gå på a-kassa ett par år, men nu är det sanslösa regler.

Oron är jättestor på grund av de tuffa villkoren, säger Tony Ragnarsson.

Ludvig Svensson tar hjälp av ett omställningsföretag för att försöka hitta sysselsättning åt så många som möjligt.

Annons

– Vi har också blivit kontaktade av andra textilföretag i Sjuhärad som behöver anställa folk, och hoppas att en del av de uppsagda kommer in där, säger Lotta Bergquist.

Som BT berättade i januari har även åtta tjänstemän varslats. Förhandlingarna i den delen är inte avslutade ännu. Bergquist räknar med en slutlig uppgörelse med facken inom ett par veckor.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons