Annons

Valet i Mark: Storm kring vind, skola och vägar

Skolan, vägar och vindkraft. Det är tre lokala frågor som kan avgöra valet i Mark.
Mark • Publicerad 9 september 2010

Inför höstterminen 2009 minskades lärartätheten i Marks skolor med fem procent. Den kraftiga nedskärningen skedde från en nivå som redan låg under genomsnittet för landet.

Läget är svårt – trots en mindre förstärkning inför 2010.

Annons

– En enkät i somras visar att arbetsbelastningen och stressen har ökat bland lärarna. Det är stor risk för ohälsa, säger Per Källman, fackligt ombud för Lärarnas riksförbund.

Eleverna tvingas acceptera större klasser och skolorna kan inte längre erbjuda lika många elever särskilt stöd.

Källman är djupt orolig inför framtiden eftersom betygskraven till gymnasiet skärps 2011. Det kommer krävas godkänt i 12 ämnen för behörighet till högskoleförberedande program.

Det har också stormat rejält kring vindkraft. Hyssnabor anser att deras livsmiljö redan har förstörts av buller från verket på Hökås. Sätilabor och Öxabäcksbor kämpar för att kommunpolitikerna ska utnyttja sitt veto och stoppa planerade vindkraftsparker i deras närområden.

Bristande underhåll av vägar och fastigheter kommer att gräva djupa hål i kommunens kassa. Förfallet har gått så långt att vissa gator inte längre kan asfalteras på nytt.

Interna siffror visar att det krävs åtgärder för 145 miljoner kronor under kommande tio år, varav 55 miljoner redan nu. Frågan är varifrån politikerna tänker ta pengarna?

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons