Annons

Uppstickarna MOD tar plats i fullmäktige

Det nya uppstickarpartiet MOD tar plats i kommunfullmäktige. Markbygdspartiet tappar något.
Mark • Publicerad 20 september 2010
Hoppas få behålla sin vågmästarroll: Henry Sandahl, Bjarne Kling, Mona-Lis Kling, Ylva Söderqvist Jeppson och Evy Svensson.
Hoppas få behålla sin vågmästarroll: Henry Sandahl, Bjarne Kling, Mona-Lis Kling, Ylva Söderqvist Jeppson och Evy Svensson.Foto: Hannele Parviainen

Marks oberoende demokrater fick 5,4 procent av rösterna och tar därmed två mandat i kommunfullmäktige.

– Vi är glada för allt vi får eftersom det är premiär för oss, säger partiledaren Jan-Ola Gustafsson.

Annons

Markbygdspartiet hamnade på 7,7 procent, ett rejält tapp sedan förra valet. En möjlig förklaring är att partiet har förlorat en del av sina gamla väljare till MOD.

Markbygdspartiet tappar därmed två mandat, till fyra.

Tillsammans har dock partierna fler röster än MBP vid förra valet, vilket tyder på att även väljare från de etablerade partierna sätter sitt hopp till dessa frifräsare som båda utger sig för att vara folkets röst och vill komma till rätta med slöseri och mygel i Mark.

Mannen som 1994 tröttnade på att klaga hemma i soffan, och tog steget ut i den politiska hetluften, är nöjd med vad han åstadkommit inom politiken.

– Markbygdspartiet behövs mer än någonsin för att stoppa slöseriet med kommunala medel. Det är rent kriminellt som de håller på.

Markbygdspartiet bildades av Henry Sandahl och Åke Åhnbrink 1994. De tyckte att Mark saknade ett verkligt oppositionsparti och lovade ta itu med mygel och slöseri med kommunala pengar.

Förtroendet bland allmänheten har ökat stadigt, och vid valet 2006 fick MBP sex mandat och en vågmästarroll.

Under mandatperioden har partiet bland annat haft avgörande roll för att Mark röstat igenom vårdnadsbidrag och LOV, lag om valfrihetssystem.

Efter förra valet gjorde Moderaterna närmanden för att få in MBP i alliansen och Sandahl var villig att diskutera inviten. Försöken sprack sedan Centerpartiet satt sig på tvären.

Sandahls flirtande med alliansen retade upp en handfull markbygdspartister som hoppade av MBP och startade MOD, Marks oberoende demokrater, som kandiderar i årets val.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons