Annons

TV: Kattmat lockade tillbaka papegoja

En liten lucka på buren hade lämnats öppen, då passade den grå jakon Elin på att ge sig iväg på äventyr.
Mark • Publicerad 21 augusti 2014
Foto: Susanna Rabén

Två dygn senare hittades hon några kilometer bort.

– De hade lockat in henne med kattmat, säger ägaren Anneli Gustafsson.

Annons

Papegojan Elin är en riktig pratkvarn. Men när BT:s reporter är på besök är hon och hennes papegojkompis Sigge ovanligt lågmälda.

– De är egentligen två exemplar som inte håller tyst en sekund. ”Tjena din gamle räkodlare” brukar Elin säga. Det har hon med sig från sin förra ägare, men jag tror det är hämtat från Svullo från början. Och Sigge brukar sjunga Fattig bonddräng, berättar fåglarnas ägare Anneli Gustafsson.

Det var för snart två veckor sedan som Elin bestämde sig för att testa sina vingar utanför buren. Familjen hade kommit hem från en husvagnssemester och fåglarna satt i sina reseburar på altanen. Men när Anneli skulle titta till Elin var hon borta.

– Vi hade glömt luckan på glänt. Jag blev jätteorolig, för där vi bor är det väldigt öppet och det finns hur mycket rovfåglar som helst.

Anneli och hennes sambo Per ropade och ropade, men Elin fanns ingenstans.

– Jag tänkte att nu är hon väl borta för alltid... Sen prövade vi allt, vi ringde tidningar och gick ut på Facebook.

Två dagar senare fick de napp. Det visade sig att Elin flugit till ett hus cirka fyra kilometer bort fågelvägen och slagit sig ner på ett hustak.

– De som bodde där hade sett på nätet att hon saknades och lockat in henne med kattmat. Sen ringde polisen och frågade om vi saknade en fågel. Jag skrek rätt ut i telefonen av glädje, säger Anneli.

Rymningen slutade lyckligt och Elin fick komma hem till sin papegojkompis och till matte och husse. Den lilla papegojan är bara två år, och med tanke på att grå jakos kan bli 70 år gamla är hon fortfarande bara barnet. Trots det har hon hunnit rymma en gång tidigare.

– Det var hos de förra ägarna. Då rymde hon till ett kräftkalas fem kilometer bort. Hon flög ner och satte sig vid bordet och sa ”smaka”. Hon såg väl att de satt och åt och blev hungrig.

Annons

I dag är allt som vanligt igen och Anneli och Per har lovat sig själva att ha bättre uppsikt över luckorna på buren.

– Det är klart, har man vingar och kan flyga så drar man ju iväg. Men de är nog ganska fega egentligen.

Sjunger papegojan "Fattig bonddräng"? Titta på klippet och avgör själv!

 

Grå jako

Papegoja som härstammar från Afrika. Är populär som burfågel och anses vara väldigt intelligent. Ses som den papegojart som har lättast för att härma ljud.

Kan variera i storlek från 32 till 38 centimeter. Har olika färger i olika delar av Afrika, från ljust silvergrå till mörkt grå. Har även inslag av röda eller blåaktiga fjädrar.

I vilt tillstånd lever de parvis i flockar som kan bestå av flera hundra fåglar.

I fångenskap blir en grå jako mellan 30 och 40 år, i vilt tillstånd runt 60 till 70 år gammal.

Susanna Rabén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons