Annons

Tillbud dokumenterades inte – föräldrar på Fritslaskolan kritiska

Misshandel, olyckor och brist på stöd. Flera allvarliga händelser har inträffat på Fritslaskolan, men dokumentationen kring dem brister.
Mark • Publicerad 16 oktober 2010
- Skolan måste göra mycket för att vinna förtroende, säger Pernilla Johansson Wallin. Hon väljer att ha kvar sitt barn i Fritslaskolan, till skillnad från flera andra föräldrar.
- Skolan måste göra mycket för att vinna förtroende, säger Pernilla Johansson Wallin. Hon väljer att ha kvar sitt barn i Fritslaskolan, till skillnad från flera andra föräldrar.Foto: Zandra Erikshed

– Är det inte skrivet har det inte hänt, säger en anonym förälder som är kritisk till skolans hantering.

En elev tog struptag på en skolkamrat. En annan elev bröt armen under en rast.

Annons

Flera allvarliga händelser har skett på Fritslaskolan, men dokumentationen kring incidenterna är dålig eller obefintlig.

Pernilla Johansson Wallins barn har råkat ut för flera händelser i skolan, men hon har aldrig fått ta del av någon rapport.

Tillsammans med andra föräldrar kräver hon nu att trygga och tydliga rutiner ska upprättas kring dokumentation i hela kommunen.

– Tillbudsrapporter ska skrivas, arkiveras korrekt samt skickas till föräldrarna, säger Pernilla Johansson Wallin som är den enda förälder som går ut med namn.

I dag förstörs handlingar efter att en elev går ur skolan. Föräldrarna kräver att de istället ska skickas hem till familjen så att de har underlag vid kontakt med till exempel försäkringsbolag, sjukvården eller vid juridiska tvister.

– Alla andra viktiga papper ska sparas i minst 10 år. Hur ska ett barn kunna hävda sin rätt när bevisen har slängts, undrarz Pernilla Johansson Wallin.

Den bristande dokumentationen gäller inte bara enstaka incidenter.

Nyligen riktade Skolinspektionen kritik mot skolan för att ha brustit i att ge en pojke med särskilda behov det stöd han behövde under hela hans grundskoletid. Bland annat gjordes ingen individuell utvecklingsplan och åtgärdsprogrammen var dåligt skrivna.

– Det är inte bara problem i de stora nämnderna i kommunen, utan även i de små enheterna, säger Johansson Wallin.

Skolchef Christer Nilsson är medveten om problemen på Fritslaskolan.

Annons

– Det finns brister i hur den föregående rektorn Anders Norén skötte det. Jag misstänker att rapporter aldrig har funnits, men vi kan inte återskapa dokumenten, säger han.

Malin Tucker är ny rektor på skolan.

– Både föräldrarna och skolan ska ha en rapport när något har skett. Vi ska ta tag i det härifrån och framåt.

Tillbudsrapportering

Enligt Skolverket bör en utredning upprättas när något har inträffat. Den ska allsidigt belysa vad som hänt och analysera orsakerna till detta, samt omfattar både den eller de som kan ha utövat kränkningen och den som blivit utsatt för den.

Enligt lag är skolan skyldig att anmäla allvarliga olyckor eller tillbud till Arbetsmiljöverket, vilket inte har skett i minst ett allvarligt fall på Fritslaskolan.

Zandra Erikshed
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons