Annons

Stort missnöje bland Skenes villaägare med snöröjningen

Villaägarna känner sig kollektivt utpekade som busar och gnällspikar efter massmedierapporteringen om överfallet på snöröjaren.
Mark • Publicerad 26 februari 2010

– Jag försvarar inte våld, men folk var vansinniga eftersom det inte blev plogat på flera dygn förra helgen, säger en Skenebo.

Det kraftiga snöfallet började på fredagskvällen och fortsatte av och till under resten av förra helgen. Delar av Sjuhäradsgatan plogades under lördagen men röjningen av tiotalet tvärgator genomfördes först tidigt på måndagsmorgonen.

Annons

Scenariot bekräftas av tidningsbudet, som inte kunde komma fram till brevlådorna förrän på måndag eftermiddag. 150–200 hushåll i området blev utan tidning hela helgen.

– Vissa skulle iväg till jobbet och fick skotta både sin egen uppfart och delar av gatan för hand. Det är inget man väntar sig när man bor så pass centralt, säger villa-ägaren.

Efter kommunens nya upphandling plogas vägarna i området med traktorer. Den förra entreprenören hade en större plogmaskin.

– Jag har bott i ”Negerbyn” i 30 år och plogningen har alltid fungerat jättebra. Nu kommer de mycket senare och det blir sämre plogat. Samtidigt är det jättefint plogat på gatorna utanför området, säger villaägaren.

Den här typen av observationer har fått blodet att valla hos villaägarna, som känner sig missgynnade.

– Vi är garanterade plogning inom 24 timmar, men det löftet är ju inget värt, säger villaägaren.

Förvaltningschefen Robert Svensson påpekar att tidsgränsen är en målsättning under normala förhållanden.

– Nu har vi den värsta vintern sedan kriget och det går inte att jämföra med hur snöröjningen har fungerat de senaste åren, säger han.

Entreprenörerna använder maskiner som är godkända av kommunen och de är tillsagda att prioritera gator med kollektivtrafik.

– Det kan leda till att smågator inte plogas alls i vissa lägen, säger Svensson.

Annons

Han beklagar att ingen av villaägarna har framfört sina synpunkter till kommunen – trots massivt missnöje:

– Om vi inte får en felanmälan så kan vi inte åtgärda problemet.

Svensson avråder definitivt missnöjda människor från att ge sig på snöröjarna med kommentarer.

– Det är bättre att de får använda tiden till att utföra sitt arbete - det tjänar ju villaägarna själva på i slutändan.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons