Annons

Socialnämndens ordförande vill se förändringar: ”Finns förbättringspotential”

Socialnämndens ordförande i Göteborg nordost vill se förändringar kring ärenden med barn i tidig ålder i familjehem.
– Det finns förbättringspotential där, säger Johan Fält (M).
Mark/Göteborg • Publicerad 19 mars 2022
Om riksdagen klubbar igenom det nya lagförslaget börjar den nya lagen gälla 1 juli.
Om riksdagen klubbar igenom det nya lagförslaget börjar den nya lagen gälla 1 juli.Foto: Foto: TT

På grund av sekretess kan Johan Fält inte svara på frågor kring ärendet som rör den 2,5 år gamla flicka som snart ska flytta från familjehemmet hon bott i hela sitt liv.

Däremot kan han berätta hur socialnämnden resonerar generellt.

Annons

Beslutet kritiseras för att inte tagits utifrån barnets bästa. Nio socionomer ifrågasätter Johan Fälts kommentar i Dagens Nyheter, att “socialtjänsten också företräder vårdnadshavarna”.

– Vi företräder barnet, men vi har också ett ansvar att göra en riktig bedömning för vårdnadshavarna. Det finns det som heter barnets bästa och så finns det föräldrarnas rätt att ha sina barn, säger han.

Organisationen Brinn för barnen lyfter fram att flickan borde ha ett eget ombud. Johan Fält är inne på samma linje och ser det som förbättringar som kan göras.

– Det borde vara lättare för barnen att få ett ombud som kan föra barnets talan, säger han.

En annan förändring han vill se är familjehemmens möjligheter att påverka ett beslut.

– Om ett barn varit placerad i ett familjehem under en längre så skulle familjehemmet ha möjlighet att vara en instans för att överklaga. Det tycker jag att man ska ändra på, säger han.

Om riksdagen klubbar igenom det nya lagförslaget börjar den nya lagen gälla 1 juli.
Om riksdagen klubbar igenom det nya lagförslaget börjar den nya lagen gälla 1 juli.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 1 juli ska en ny lag börja gälla, baserad på Lex Lilla hjärtat, förutsatt att den klubbas igenom i riksdagen. Här är några av förslagen:

• Det ska införs en skyldighet för socialnämnden att överväga om det finns skäl att ansöka om flyttningsförbud.

• Dagens skyldighet för socialnämnden att överväga vårdnadsöverflyttning tidigareläggs, från tre till två år.

• Det ska införas en skyldighet för socialnämnden att följa upp situationen efter att en placering upphört.

Annons

– Än så länge går vi efter de lagarna som finns, men vi tittar också på det nya förslaget. Där det går att tillämpa det så gör vi det. I fallet med Lilla hjärtat så släppte man kontrollen på barnet. Vi ser att det inte varit så bra, så nu har vi en uppföljning av barnen, säger Johan Fält.

Lagen som är på gång innebär bland annat att ska införas en skyldighet för socialnämnden att överväga om det finns skäl att ansöka om flyttningsförbud.
Lagen som är på gång innebär bland annat att ska införas en skyldighet för socialnämnden att överväga om det finns skäl att ansöka om flyttningsförbud.Foto: Henrik Montgomery/TT

När överväger ni ett flyttningsförbud?

– Vi gör i princip aldrig det. Vi har LVU (lagen om vård av unga) och då är det i princip ett flyttningsförbud. Jag har inte varit med om att vi tagit ett sådant beslut.

När ni tittar på anknytning, vad spelar biologiska band in där?

– Anknytning syftar på familjehem och det diskuteras mycket nu, hur man ska titta på det. Samtidigt har ju föräldrar rätt till sina barn. Vi kan inte ta bort barnen från sina föräldrar om det inte finns några kriterier. Om de försvinner har vi inte rätt att ha LVU.

Lars WendtSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons