Annons

Socialförvaltningen: "Vi har det yttersta ansvaret"

Om David lyckas bli sjukskriven igen så kan han få försörjningsstöd från socialförvaltningen.
Mark • Publicerad 6 februari 2008

– Jag förstår att man inte orkar söka jobb om man befinner sig i livskris, men vi har tydliga regler som säger när vi får bevilja stöd, säger

Agneta Karlsson, enhetschef på socialförvaltningen.

Annons

Trots att BT har fullmakt från David, där han ger BT rätt att ta del av alla uppgifter, vägrar Agneta Karlsson kommentera det enskilda fallet. Hon uttalar sig bara generellt med hänvisning till sekretessen.

Enligt Karlsson måste en bidragssökande antingen aktivt söka jobb eller vara sjukskriven för att kunna få ersättning.

Hon påpekar att socialförvaltningen alltid sätter barnperspektivet i centrum och anstränger sig till det yttersta för att barnfamiljer inte ska bli vräkta.

Gäller inte samma princip när det handlar om separerade föräldrar?

– Självklart gäller samma principer för såväl separerade, gifta och ensamstående föräldrar i sådana frågor som socialtjänstlagen reglerar. Beslutet fattas först efter att man sett vilka konsekvenser ett beslut får för barnet då vi är skyldiga att ta särskild hänsyn till dem.

Vart hänvisar ni de människor som varken är berättigade till sjukskrivning eller är aktivt arbetssökande?

– Socialtjänsten hänvisar inte någon vidare. Vi har det yttersta ansvaret för att hjälpa någon som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt avseende såväl försörjning som livsföring i övrigt.

Vad har du för råd till en människa som ramlat mellan stolarna i samhället och saknar både inkomst och bostad, men ändå vill finnas till för sitt barn?

– Man ska vända sig till socialtjänsten för att erhålla såväl ekonomiskt som annat stöd.

Tycker du att socialförvaltningen har gjort ett bra jobb när man först förvägrar en pappa ekonomiskt stöd och sedan, med hänvisning till bristen på pengar och bostad, förordar att han ska fråntas vårdnaden?

– Föräldrar ska själva besluta om umgänge. Ibland kan de av olika skäl inte komma överens efter separation, och då är det tingsrätten som kan döma i saken. Synen på barnens rätt till bägge sina föräldrar är vägledande i alla beslut som fattas av tingsrätten, på samma sätt som det är grunden för familjerätten och deras utredningar.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons