Annons

Släng grovsopor – helt gratis

Från årskiftet får markborna lämna fri mängd sorterade grovsopor på Skene skog.
Mark • Publicerad 11 december 2008
Privatpersoner som sorterar sitt grovavfall, och bor i Mark, får lämna hur mycket skräp som helst utan kostnad vid Skene skogs avfallsanläggning från och med nästa år.
Privatpersoner som sorterar sitt grovavfall, och bor i Mark, får lämna hur mycket skräp som helst utan kostnad vid Skene skogs avfallsanläggning från och med nästa år.Foto: Hannele Parviainen

– Vi hoppas att det leder till färre spontantippar, säger Robert Svensson, chef på teknik- och serviceförvaltningen.

Spontantippar uppstår när någon lämnar avfall i exempelvis skogen och andra sedan anser sig ha rätt att dumpa även sitt skräp där.

Annons

– Magkänslan säger att det här problemet växer, säger Robert Svensson.

BT berättade i går att markborna också dumpar diverse otillåtet avfall vid återvinningsstationerna. Det är egentligen inte kommunens ansvar, eftersom Förpacknings- och tidningsinsamlingen sköter stationerna, men Svensson hoppas att den fria avfallsmängden på Skene skog även ska leda till bättring på den fronten.

I dagsläget får varje hushåll i Mark slänga upp till 100 kilo grovavfall gratis vid sex tillfällen under året.

– Det krävs en del administration för att sköta det. Dessutom händer det att folk tappar bort eller glömmer sina kuponger och då ska det skaffas fram nya, säger Robert Svensson.

Från årskiftet gäller fri inlämningsmängd på Skene skog för den som har sorterat sitt avfall. Personalen får i uppdrag att hålla ett vakande öga på att folk inte slänger grejer huller om buller.

Däremot blir det ingen kontroll på att soplämnarna bor inom kommunen – åtminstone inte till en början.

– Om vi misstänker att systemet missbrukas genom att det kommer folk även från andra kommuner så får vi överväga att införa något kontrollsystem senare, säger Robert Svensson.

Under nästa år genomförs en undersökning bland allmänheten för att utreda om tiderna på Skene skog behöver ändras så att inlämning av sopor underlättas ytterligare.

– Vi har redan idag öppet både kvällar och helger, men markborna ska få chans att säga sitt ifall vi kan bli ännu bättre, säger Robert Svensson.

Förbättringarna ligger i linje med Kinnabon Kennet Ekdahls önskemål. Han lämnade in ett medborgarförslag i våras som nu får gehör på flera punkter.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons