Annons

Skogsgrinden är helt ute

Förskolan I ur och skur Skogsgrinden, är ett med naturen.
Barnen leker, äter och sover utomhus.
Nu prisas verksamheten för sitt aktiva miljötänk.
Mark • Publicerad 21 januari 2008
Förskoleläraren Lena Johansson leker affär med de minsta barnen, de så kallade skogsknopparna.
Förskoleläraren Lena Johansson leker affär med de minsta barnen, de så kallade skogsknopparna.Foto: Annsofie Andersson

Skene. Kinna Naturskyddförenings pris för ”Ur naturvårdssynpunkt värdefulla insatser” har för 2007 tilldelats I Ur och Skurförskolan Skogsgrinden i Skene.

”Vi är imponerade av er verksamhet som vi tror kan har stor betydelse för känslan och inställningen till naturen i vuxen ålder”, skriver naturskyddsföreningen i sitt grattisbrev.

Annons

– Det är viktigt att de utomstående förstår vad vi gör. Vi sysslar med upplevelsebaserad inlärning. I ur och skur lär vi barnen att tycka om naturen, säger förskoleläraren Lena Johansson.

Klockan nio på morgonen ska alla barn vara ute och så enda fram tills mörkret kommer. Väder och vind spelar ingen roll, barnen är vana med att både äta, sova och leka under bar himmel.

– Fruktburken kommer och rumpan sitter still. Nu ska alla skicka burken runt i ring, sjunger Maj Larsson som slagit läger med ”skogsknopparna” för att äta mellanmål.

Hon tror att föräldrarna kommer att bli stolta när de får veta att deras förskola hyllas. För hennes del betyder det mycket att hon får beröm för sitt arbete.

– Det blir ju att man kämpar ännu mer, säger Maj Larsson.

Fått pris tidigare

Det är inte första gången som Skogsgrinden får pris. 2007 fick de utmärkelsen ”Förskola för hållbar utveckling” och innan dess fick de pris för sin webbsida.

Varför förskolan fick naturskyddsföreningens pris i år har fröknarna inget bra svar på.

– Vi tar ner miljö- och naturskyddet på barnens nivå. Att vi får pris är bara en bonus i arbetet, säger läraren Karin Svenneby.

Medan Skogsknopparna studerade sandlådan var 5- och 6-åringarna på bokstavsjakt i skogen. Det råder ingen tvekan om att barnen älskar att utforska naturen.

Annons

– Det är viktigt att se att andra ser oss och vad vi gör, säger Lena Johansson.

Förutom ett diplom utlovar naturskyddsföreningen ett symboliskt pris av hemlig art.

Annsofie Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons