Sätilakakan fördes vidare
SÄTILA. För fjärde året i rad arrangerade Sätila hembygdsförening gammaldags brödbak under sportlovet.
– Att baka bröd är populärt bland barnen. De blir dels aktiverade, dels får de en kunskap som de sedan som vuxna kan föra vidare till nästa generation, säger Solveig Thorkilsson, ordförande i Sätila hembygdsförening.
Hon hade hjälp av fyra andra kvinnor från föreningen. Dessutom hade någon mamma och farmor följt med barnen ned i källaren på Hernströmsgården. Där nere ligger nämligen den renoverade bakstugan med sin gamla vedeldade ugn.
Det var trångt i de två rummen, och varmt. Men fördelen med värmen var att den fick degen att jäsa snabbare.
– Det roligaste är att arbeta med degen och forma den till en kaka. Men brödkakorna är goda också, säger Julia Knutsson, 11 år och från Sätila.
Barnen tog över
Solveig Thorkilsson arbetade vid den stora hushållsassistenten, som rörde samman ingredienserna till en deg. Receptet på Sätilakakan innehåller vetemjöl, rågsikt, mjölk, vatten, jäst, smör, salt, sirap och brödkrydda. Men till hur stora delar fick BT inte veta.
– Varje trakt har sitt eget recept. Här är det hemligt, säger Solveig Thorkilsson.
Efter att instruktörerna från hembygdsföreningen satt degen var det dags för barnen att ta över.
Karl Karlsson, 9 år och från Björlanda, stod vid ett av bakborden och knådade en deg. Han har bakat sedan han var tre år.
– Det är farmor som har lärt upp mig, säger han.
Farmor heter Gerd Carlsson och fanns med i går för att även låta andra barn få lära sig hur en Sätilakaka bakas.
– Använder ni en nagga-kavel så klibbar inte degen fast så lätt på kaveln, säger Gerd Carlsson.
Efter några minuter i ugnen hade Sätilakakan fått sin gyllenbruna färg.
– Den ska ätas varm med smör och ost på, säger Julia Knutsson.