Annons

Sålde smuggelcigg - nu åtalas butiksägaren

En man i Marks kommun har bland annat haft 12 limpor cigaretter och fem paket tobak som misstänks vara smuggelgods i sin butik. Nu åtalas han misstänkt för olovlig befattning med smuggelgods.
Mark • Publicerad 9 juli 2018
I butiken hittades bland annat cigaretter med rysk varningstext. Enligt tobakslagen måste cigaretter och andra tobaksprodukter ha svensk varningstext.
I butiken hittades bland annat cigaretter med rysk varningstext. Enligt tobakslagen måste cigaretter och andra tobaksprodukter ha svensk varningstext.Foto: Polisens förundersökning

Förutom limporna med cigaretter och paketen med tobak ska mannen också ha haft 13 paket cigaretter och två paket cigariller som misstänkts vara smuggelgods i butiken. Polisen påträffade smuggelgodset när de i maj 2016 gjorde en tobakstillsyn i butiken. Patrullen kunde då genast se flera tobaksvaror som var felmärkta med utländska varningstexter, samt att tre cigarettpaket i en låda bakom disken som var öppna. Inne i en städskrubb hittades också ett lager för otillåtna cigaretter. När polisen senare kom tillbaks till butiken för ytterligare en tillsyn hade mannen fortfarande inte slutat sälja de otillåtna tobaksprodukterna.

I förhör uppger butiksägaren att de flesta otillåtna cigaretterna som hittats i butiken tillhör en släkting. Andra produkter ska ha funnits i butiken när han tog över den. Butiksägaren menar också att reglerna som gäller då man ska sälja tobak är otydliga.

Annons

Butiksägaren är även misstänkt för olovlig tobaksförsäljning. I butiken ska han ha sålt cirka 5,2 kilo råtobak, 31 paket tobak och elva cigarrer som helt och hållet saknas hälsovarning, inte haft någon hälsovarning på svenska, eller haft en uppenbart oriktig hälsovarning.

Butiksägaren förnekar brott.

Caroline AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons