Annons

Sabah syr ihop festen

Som liten flicka i Irak sydde hon kläder till sina dockor.
Mark • Publicerad 19 december 2008
Sabah Mohamed Layz kontrollerar att allting sitter som det ska när Ulla Hansson Valtakoski provar sin brudklänning. ? Jag såg en bild på en klänning jag ville ha och knappt två veckor senare är det klart, säger Ulla som nyligen gifte sig.
Sabah Mohamed Layz kontrollerar att allting sitter som det ska när Ulla Hansson Valtakoski provar sin brudklänning. ? Jag såg en bild på en klänning jag ville ha och knappt två veckor senare är det klart, säger Ulla som nyligen gifte sig.Foto: Magnus pettersson

Nu syr hon brudklänningar och festkläder till folk i Mark.

– Mamma uppmuntrade mig att fortsätta, säger Sabah Mohamed Layz.

Annons

Sabah, 56, bor idag på Folkparksgatan på Kinnasten. Sedan ett par månader har hon, vid sidan av sitt ordinarie arbete på Svenska textilfilter, en syateljé och butik i centrala Kinna.

– Min mamma brukade sy kläder åt släkt och vänner. När jag var sju, åtta år gjorde jag kläder till en docka och mamma sade till mig att det blev fint.

Familjen bodde i Basra i sydöstra delen av Irak, nära gränsen till Kuwait.

När Sabah blev lite äldre hade hon fortfarande kvar sitt intresse för kläder och hon fick snart tillfälle att visa sina färdigheter.

Nya kläder

I Irak är det tradition att en kvinna som gifter sig ska ha med sig en garderob med nya kläder när hon flyttar till sin make. En vacker och gärna påkostad brudklänning hör också till.

– När jag var 13 eller 14 år sydde jag tio klänningar till en flicka som skulle gifta sig. När hon visade upp dem på bröllopsfesten undrade alla vem som hade gjort dem, säger Sabah och ler.

Sedan dess har hon fortsatt med sitt hantverk, men hon har också försörjt sig genom en del andra jobb.

På grund av gulfkriget mellan Saddam Husseins armé och de allierade trupperna (anledda av USA), lämnade Sabahs dåvarande man Irak i början av 90-talet.

Den 7 januari 1993 kom Sabah, hennes son och två döttrar efter – och familjen bosatte sig till att börja med i Skene.

Annons

Under en period drev Sabah en mindre servicebutik, men den nyöppnade syateljén – Babylon brides – är hennes första egna satsning inom textilbranschen.

Vill anställa

Inom kort flyttar hon sin verksamhet, från källarlokalen på Klockaregatan, ett steg upp i samma hus. Utrymmet blir ledigt när Pipashoes stänger sin butik i slutet av året.

– Kanske blir det så att jag anställer någon som kan hålla öppet när jag inte är här. Vi får se hur det går, säger Sabah.

Magnus Pettersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons