Annons

Så ska Kinna centrum bli levande

Kinna centrum ska förnyas med trolig byggstart redan i år.
Mark • Publicerad 19 maj 2008
Kinna centrum ska bli mer intimt, grönt, stadsmässigt och tryggt. Enligt planerna behålls biltrafiken men på så kallade gångfartsgator. Sätraplan, till höger på skissen, förvandlas mest och blir ett aktivitetstorg med bland annat uteserveringar och utomhusscen.
Kinna centrum ska bli mer intimt, grönt, stadsmässigt och tryggt. Enligt planerna behålls biltrafiken men på så kallade gångfartsgator. Sätraplan, till höger på skissen, förvandlas mest och blir ett aktivitetstorg med bland annat uteserveringar och utomhusscen.Foto: Marks kommun
Sätraplan i dag. Här kommer den största förändringen att ske när Kinna centrum förnyas. Parkeringen försvinner till förmån för uteserveringar, utomhusscen, sittrappa, vatteninslag och lekskulptur.
Sätraplan i dag. Här kommer den största förändringen att ske när Kinna centrum förnyas. Parkeringen försvinner till förmån för uteserveringar, utomhusscen, sittrappa, vatteninslag och lekskulptur.Foto: Tomas Olsson

Sätraplan förändras mest med uteserveringar, sittrappa och vatteninslag.

– Vi vill skapa ett levande centrum, säger planarkitekt Åsa Svensson.

Annons

Diskussionerna om en förändring av Kinna centrum har pågått i minst 20 år. Nu går politiker och tjänstemän från ord till handling.

Förnyelse av Kinna centrum heter projektet. Centrum ska bli mer intimt, grönt, stadsmässigt och tryggt.

Arbetena inleds med etappen Boråsvägen fram till Extrahuset.

– Förmodligen kan vi börja med den etappen redan i år. Vi har pengar till det, säger Bo Petersson (s), ordförande i teknik- och servicenämnden.

Gatans bredd krymps från tio till sex meter. Därmed får en ny trädrad och en gång- och cykelväg plats.

Huvudetapper

Huvudetapperna innehåller Mor Kerstins torg och Sätraplan.

– Själva stadskärnan har vi bara skissat på än och saker och ting kan komma att förändras, säger Åsa Svensson.

Centrum är i dag splittrat med olika markbeläggningar, olika belysningsarmaturer och olika möbler. I det nya centrum ska platserna ha olika karaktärer men också en enhetlig utformning, som ska binda samman delarna.

Enligt skisserna ska Sätraplan bli ett nytt torg.

Annons

– Det ska bli en plats för aktiviteter, en plats att vara på, säger Åsa Svensson.

På den nuvarande parkeringen är tanken att skapa plats för utomhusserveringar och utomhusscen. Bland annat en sittrappa och en lekskulptur, som placeras vid vattenstrålar, finns också med i planerna. På vintern ska en isbana kunna spolas upp på torget.

Öppet torg

or Kerstins torg ska fortsätta vara ett öppet handelstorg men det ska, liksom Sätraplan, också prydas med sittrappa, vatten, planteringar, träd och sittplatser.

För att binda samman stadskärnan får den en upphöjd nivå. Gångfartsgator byggs för biltrafik på gångarnas villkor, och en gång- och cykelväg sträcker sig genom hela centrum.

Gatu- och trottoarbelysningen kommer att sänkas i höjd och ny markbelysning samt effektbelysning av till exempel träd och vatten kommer till. Även gränderna kommer att lysas upp.

Större trygghet

– De upplevs som otrygga i dag men med trottoarbelysning även där vill vi skapa större trygghet i dem, säger Åsa Svensson.

Den totala kostnaden beräknas till 18-20 miljoner kronor. Om allt går enligt planerna ska projektet vara slutfört 2012.

– Vi har fått sex miljoner kronor i ett första steg, men för 2009 och framåt måste vi äska mer pengar, säger Bo Petersson.

Förnyelse av Kinna centrum är en utveckling av den tidigare planen Kinna centrum trädgårdsstad.

Byggstart beräknas till senare delen av 2008. 2012 planeras allt vara klart.

Den totala kostnaden beräknas till cirka 20 miljoner kronor. Hittills har teknik- och servicenämnden fått sex miljoner kronor till projektet av kommunfullmäktige.

Tomas Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons